Hrst sušených hub zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Zeleninu očistíme a nakrájíme. V polévkovém hrnci nejdříve usmažíme světlou jíšku ...
23.04.2019
Oloupané brambory nastrouháme najemno. Vmícháme po lžících mouku (podle potřeby a požadované hustoty) a koření. Na rozpáleném oleji smažíme po ...
17.07.2020
Po opakovaných trápeních s "klesáním" středu buchty pečením ve vysoké formě (ať pekárny nebo pekáčku) jsem většinou pekla buchtu nízkou, jen v ...
26.07.2022
Připravíme si oblíbené těsto, které můžeme vylepšit i nějakým přídavkem. Navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalíme ve ...
19.02.2022
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, necháme vychladnout (ještě lépe je uvařit den předem). Oloupané nastrouháme nahrubo, osolíme, ochutíme ...
16.07.2020
Připravíme si hrnec s vroucí vodou. Zchladlé brambory prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto, které se nebude ...
11.07.2020
Vařené brambory stačí pokrájet mřížkovým krájedlem na bramborový salát.
Ve spolupráci s pekárnou se to ostatní dělá snadno: Nejdříve vložte ...
26.03.2023
Dělat bramborový salát jindy, než na Vánoce, by mne asi normálně nenapadlo, ale vařila jsem si brambor jako přídavek do chleba a vařit 1 až 2 ...
14.10.2022
Sojové kostky povaříme ve vývaru 20 minut. Tekutinu slijeme, ale uchováme na další vaření.
Mezitím na oleji orestujeme cibulku, zaprášíme moukou, ...
14.10.2022
Brokolici očistíme, rozdělíme na menší kousky, pokud je košťál dřevnatý, dáme ho jen vyvařit, jinak ho pokrájíme na menší kousky. Brambory ...
14.10.2022
Přes noc nebo několik hodin dopředu si necháme vzejít rozkvas (záleží na okolní teplotě). 2 lžíce rozkvasu si necháme na příště, přisypeme ...
17.07.2020
Cibuli a česnek nasekáme na jemno. V hrnci rozehřejeme olej a zesklovatíme cibuli. Přidáme česnek, krátce orestujeme, zalijeme vodou. Přidáme ...
14.10.2022
Brambory oloupeme a nakrájíme na podlouhlé hranolky nebo podlouhlé klínky. Namočíme je asi na půlhodinku do studené vody, aby se vyplavil přebytečný ...
06.01.2022
Do větší mísy si dáme rohlíky a zakrápneme je mlékem. Až nasáknou, přidáme všechny suroviny a rukou pečlivě promícháme. Pokud chceme mít ...
14.10.2022
Cibulku zesklovatíme na oleji, přidáme mrkev a restujeme asi 5 minut. Pak zalijeme vývarem a zvolna dusíme cca 15 minut. Záleží, kdo jak má rád na ...
14.10.2022
Několik hodin předem si připravíme rozkvasy, z livevito madre odbereme 150 g do těsta a zbytek odložíme do lednice. Z žitného rozkvasu můžeme také ...
03.08.2020
Na oleji zesklovatíme cibulku, přisypeme zeleninu vyjma brambor, orestujeme ji: po chvíli zalijeme vývarem, přidáme brambory a vaříme mírným varem asi ...
26.04.2023
Cibulku zesklovatíme, (přidáme slaninu a orestujeme). Vsypeme ještě zmrzlé lusky, zalijeme vývarem, trochu okyselíme a zprudka vaříme do zredukování ...
14.10.2022
Cibulku orestujeme na másle, zaprášíme moukou, necháme lehce opražit. Pak zalijeme studenou vodou nebo vývarem, pečlivě rozmícháme, aby nevznikly ...
14.10.2022
Vodu ve větším hrnci nebo kastrolu přivedeme k varu. Brambory jemně nastrouháme, slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme sůl a škrob a zahustíme ...
14.10.2022
Cibulku zesklovatíme na oleji, vložíme houby, zalijeme vodou, přidáme koření a zvolna vaříme asi půl hodiny. V půl hrnku vody rozmícháme mouku a ...
28.07.2020
Brambory oloupeme, třetinu až polovinu jich rozkrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření je prolisujeme nebo pečlivě rozmačkáme ...
20.02.2023
Očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, lehce osolíme, ...
14.10.2022
Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku a postupně po částech přiléváme studenou vodu a pečlivě rozmícháváme metličkou případné hrudky. ...
17.02.2023
Brabory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem. Oloupané je najemno nastrouháme nabo prolisujeme lisem na brambory, osolíme, přidáme mouku a ...
14.10.2022
Porce ryby omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a opečeme na másle asi 2 minuty z každé strany.
Rybu vyjmeme a udržujeme v teple.
Podáváme s ...
14.10.2022
Zveganizovat takové ikonické pokrmy jako je pomalu dušené hovězí, je odvaha až drzost, ale já měla na tu omáčku takovou chuť... ;-)
Nejdříve si ...
14.10.2022
Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme kořenovou zeleninu (kromě mrkve na plátky), zarestujeme. Zalijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol. ...
24.12.2020
Omytou krkovici okořeníme pořádně ze všech stran a vložíme do pekáčku na vrstvu na měsíčky nakrájené cibule a rozmáčknuté stroužky česneku, ...
06.02.2016
Pěkné brambory neloupeme, starší raději oloupeme. Omyté a osušené je nakrájíme na měsíčky nebo hranolky. Pekáč vyložíme pečícím papírem, ...
23.04.2019
Kuře pečlivě omyjeme, osušíme a necháme aspoň hodinu při pokojové teplotě "prohřát". Pak uvnitř i zvenku hojně posolíme a sůl do masa i kůže ...
20.10.2015
Dobře omyté brambory promícháme se lžící oleje a asi půl lžičkou soli. Vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a dáme péct. Nejprve na 140 °C ...
19.02.2022
Pórek očistíme, světlou část odkrojíme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Na oleji s máslem ...
14.10.2022
Nejdříve si připravíme všechny suroviny a nakrájíme cibulku. Vše, co budeme balit do ptáčků, pokrájíme na podlouhlé kousky v délce vhodné k ...
23.04.2019
Rozmražené filé omyjeme, osušíme, zakápneme citronem, osolíme, opepříme, lehce pomažeme hořčicí a necháme odležet.
Rozehřejeme olej a rybku ...
11.07.2020
Sojové maso nejdříve necháme vzkypět v čisté vodě, tu pak slijeme a použijeme novou vodu s bujonem a bobkovým listem nebo zeleninový vývar. Vaříme ...
14.10.2022
Brambory v hrnci zalijeme studenou vodou jen tak, aby byly lehce ponořené, osolíme, přivedeme k varu a vaříme mírně 15 minut. Slijeme si stranou do ...
16.10.2020
Na tuku orestujeme cibulku nejlépe v hlubší pánvi. Přistrouháme muškátový oříšek. Přidáme brambory, které během prohřívání a pomalého ...
06.09.2020
Nejprve si připravíme sušené sójové maso. Kousky necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu vylijeme, sójové trochu maso vymačkáme ...
05.08.2023
Maso omyjeme a osušíme. Kůži na bůčku pečlivě prokrájíme do mřížky, bohatě osolíme, okmínujeme (drcený a celý), kotletky nebo jiné plátky po ...
15.08.2014
Brambory uvaříme ve slupce jako obvykle, jen je loupeme a dále zpracováváme ještě teplé. Mezitím si připravíme zálivku. Vývar zahřejeme k varu, ...
24.12.2020
Nedávno jsem četla, že "machout" či bramborový kuba je tradiční jídlo z Plzeňska, ale neznala jsem ho. Po vyzkoušení určitě zařadím do ...
25.11.2021
Brambory umyjeme a dáme vcelku i se slupkou vařit na půl hodiny. Po uvaření vodu slijeme, brambory necháme trochu vychladnout. Mezitím si orestujeme ...
24.09.2020
Brambory umyjeme a dáme vcelku i se slupkou vařit na půl hodiny. Po uvaření vodu slijeme, brambory necháme trochu zchladnout. Mezitím si orestujeme ...
23.09.2020
Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme vločky, orestujeme je a ochutíme kurkumou.
Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme zeleninu a zvolna vaříme asi ...
14.10.2022
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, osolíme, přidáme kmín a vaříme zvlášť nejdříve 10 minut, přidáme očištěné a nakrájené houby a ...
13.06.2022
Uzená žebra rozdělíme tak, aby se nám vešla naskládat do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, přidáme koření a zvolna vaříme asi hodinu až hodinu a ...
25.07.2020