Boršč s fazolemi

Na oleji zpěníme cibulku, vložíme česnek, zarestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu i řapíkatý celer a cca 10 minut za stálého míhání lehce ...
14.10.2022

Bramboráky vegan

Oloupané brambory nastrouháme najemno. Vmícháme po lžících mouku (podle potřeby a požadované hustoty) a koření. Na rozpáleném oleji smažíme po ...
17.07.2020

Bramborové šišky

Připravíme si hrnec s vroucí vodou. Zchladlé brambory prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto, které se nebude ...
11.07.2020

Halušky

Vodu ve větším hrnci nebo kastrolu přivedeme k varu. Brambory jemně nastrouháme, slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme sůl a škrob a zahustíme ...
14.10.2022

Chlupáče vegan

Brambory oloupeme, třetinu až polovinu jich rozkrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření je prolisujeme nebo pečlivě rozmačkáme ...
20.02.2023

Kimchi vegan

Zelí překrojíme podélně na čtvrtiny, vykrojíme košťál a rozkrájíme listy na kousky asi 2 cm velké. Sůl rozmícháme ve vodě, zelí do ní ...
04.01.2024

Kynuté knedlíky

Po vzejití kvásku pečlivě proděláme s ostatními přísadami těsto, které přikryté čistou utěrkou necháme v teple vykynout asi 3/4 hodiny. Pak na ...
20.02.2023

Rýžové závitky

Nejdříve si připravíme náplň: cibuli orestujeme na oleji, přidáme curry pastu a zázvor, necháme rozvonět, vložíme pokrájenou zeleninu a orestujeme ...
13.02.2022

Segedín vegan

Nejprve si předpřipravíme sušené sójové maso. Nejlépe ho zbavíme pachutí tak, že ho necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu ...
14.10.2022

Segedínský guláš

Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, slaninu a cibuli na kostičky a zelí překrájíme. Na sádle vypečeme slaninku, přidáme cibuli a necháme ...
14.10.2022

Sójové výpečky

Sojové maso nejdříve necháme vzkypět v čisté vodě, tu pak slijeme a použijeme novou vodu s bujonem a bobkovým listem nebo zeleninový vývar. Vaříme ...
14.10.2022

Tofu vypečená slaninka

Tofu nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné, položíme mezi na papírovou utěrku a vymačkáme přebytečnou vodu (např. mezi dvě plastová ...
14.07.2022

Vepřové pečené

Maso omyjeme a osušíme. Kůži na bůčku pečlivě prokrájíme do mřížky, bohatě osolíme, okmínujeme (drcený a celý), kotletky nebo jiné plátky po ...
15.08.2014

Zapečené brambory s houbami

Nedávno jsem četla, že "machout" či bramborový kuba je tradiční jídlo z Plzeňska, ale neznala jsem ho. Po vyzkoušení určitě zařadím do ...
25.11.2021

Zelňačka

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, osolíme, přidáme kmín a vaříme zvlášť nejdříve 10 minut, přidáme očištěné a nakrájené houby a ...
13.06.2022

Zelňáky vegan

Zelí scedíme a překrájíme nadrobno. Pak společně s ostatními surovinami vypracujeme těsto, které necháme chvíli uležet. Rozdělíme na 2 části, ...
22.03.2024

Zelné placky

Nakrájenou cibulku orestujeme na oleji. Zelí vymačkáme, překrájíme, přidáme ostatní suroviny, všechno smícháme. (Mělo by to mít kozistenci ...
06.09.2020

Zelný kváskový chléb

Nejprve dáme do pekárny rozkvas, vodu, pak mouky, sůl, droždí a cukr. Po částečném promíchání přidáme zelí a uzeninu. nelekejte se, těsto je ...
26.03.2023

Žebra Efčí

Uzená žebra rozdělíme tak, aby se nám vešla naskládat do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, přidáme koření a zvolna vaříme asi hodinu až hodinu a ...
25.07.2020