Avokádový chléb

Nejdříve si připravíme míchaná vajíčka do oblíbené konzistence (cca 1-2 vejce na osobu). Pečivo lehce potřeme tenkou vrstvou másla nebo žervé. ...
02.03.2020

Bezinternetový chléb

Vše v uvedeném pořadí navážíme rovnou do nádoby z pekárny, tu pak vložíme do přístroje a zapneme vhodný program. (Panasonic SD 2500 - program 2, ...
15.05.2023

Bochánek - podklad pod med

Těsto si připravíme v domácí pekárně - program hnětení a kynutí nebo pomocí hnětače (robota). Vkládáme nejdříve tekuté, pak sypké suroviny. ...
03.10.2022

Bramborová buchta

Po opakovaných trápeních s "klesáním" středu buchty pečením ve vysoké formě (ať pekárny nebo pekáčku) jsem většinou pekla buchtu nízkou, jen v ...
26.07.2022

Brokolicová polévka

Brokolici očistíme, rozdělíme na menší kousky, pokud je košťál dřevnatý, dáme ho jen vyvařit, jinak ho pokrájíme na menší kousky. Brambory ...
14.10.2022

Budapešťská

Protože naše děti od dětství milují dudáckou i budapešťskou pomazánku a prodejnu s lahůdkami máme daleko, tak jsem se rozhodla jí zkusit vyrobit. ...
17.07.2020

Cantuccini (oříško-mandlové pečivo)

Nejprve si oloupeme mandle, (pokud je neseženeme koupit již oloupané). Doporučuji provést spaření vroucí vodou dvakrát za sebou, (vždy nechat chvilku ...
14.10.2022

Celokváskový s pivem a bramborem

Přes noc nebo několik hodin dopředu si necháme vzejít rozkvas (záleží na okolní teplotě). 2 lžíce rozkvasu si necháme na příště, přisypeme ...
17.07.2020

Ciabatta

Nejméně pracné je nechat vypracovat těsto v pekárně nebo robotu, ale lze to samozřejmě i ručně. Nejdříve z vody, droždí a cukru rozmícháme a ...
09.12.2023

Croissanty

Na těsto použijeme ruční hnětač, domácí pekárnu nebo robota. Do mísy vložíme předem připravený kvas, přidáme mléko a promíchané sypké ...
25.11.2021

Francouzský toast

Vejce rozšleháme s mlékem a kořením. Plátky pečiva rozkrojíme na menší kusy pro snazší manipulaci. Pečivo namočíme do vaječné směsi, ...
22.03.2024

Houstičky vegan

Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. V pekárně či robotu necháme všechny suroviny propracovat. Těsto by mělo mít konzistenci ...
14.08.2021

Hranatá veka z droždí

Veškeré suroviny od tekutých po suché svěříme pekárně a upečeme na oblíbený program. (U nás Panasonic SD 2500, program 2, velikost L, kůrka ...
05.12.2021

Hranatý bochánek s LM

Všechny suroviny (vyjma sušeného ovoce a mandlí) navážíme přímo do pekárny (nejdříve tekuté, pak suché) a dáme míchat. Až je těsto ...
27.05.2021

Hvězda a věnec

Suroviny na kvásek smícháme a necháme vzejít. Přendáme do pekárny, přidáme ostatní suroviny, necháme promíchat a nakynout do dvojnásobného ...
24.07.2020

Chlebová pečeně

Na másle orestujeme cibulku, přidáme zeleninu a po lehkém opečení zalijeme vývarem. Asi 10 minut podusíme. Necháme lehce vychladnout a i s tekutinou ...
14.10.2022

Chlebovky Hubatovky

Do mísy z pekárny či robota přemístíme rozkvas, přilijeme vodu, přisypeme mouky, chlebovou drobenku, koření, sůl a nakonec rozdrobené droždí s ...
21.11.2020

Chlebový kvásek

Ve vyšší skleněné či keramické nádobě (džbánu) smícháme asi 125 ml vlažné vody se 100 g mouky. Překryjeme (víčkem, ale nazašroubovávat ...
14.10.2022

Italské pečivo Foccacia

Z vody, droždí a cukru rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Tím zaděláme těsto z mouky, soli a oleje a necháme asi půl až hodinu pod utěrkou ...
11.07.2020

Krém z pečeného celeru

Očištěný celer nakrájíme na kostky, v míse promícháme s polovinou oleje a pořádně posolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Vše vysypeme na ...
14.10.2022

Lněný toastový

Asi 8 - 12 h předem si rozmícháme (namnožíme) lievito madre (LM). Také zalijeme lněné semínko a vločky horkou vodou a necháme ho ve vodě ...
07.12.2022

Mazací chléb

Tenhle recept vznikl na přání mé rodiny. Chválili sice mé nadýchané či ochucené chlebíky, ale mazat se na to prý nic nedá! "Vymysli, mami, něco ...
13.12.2022

Nádivka

Pečivo nakrájíme na kostičky a cca polovinu množství nasucho opečeme na pánvi nebo ještě lépe necháme upéct v troubě 15 minut při 150 °C. Pro ...
14.10.2022

Pivní rohlíčky

Nejdříve si necháme vzejít kvásek ze 100 ml vlažné vody, cukru a rozdrobeného droždí. Nejsnazší je vše nechat rozmíchat a nakynout v domácí ...
26.07.2020

Pšeničný chléb s lievito madre

Tento chléb je vhodný díky tvárnosti těsta i pro začátečníky. Většinu práce obstará robot a to míchání/hnětení, následuje kynutí ve ...
05.12.2021

Rohlíčky rolované

1. den ( Preferment ) Kvásek rozmícháme v 125 g vody, pečlivě promícháme resp. prohněteme s 250 g mouky. Přikryjeme potravinářskou fólií a ...
14.10.2022

Rychlý bochník s pivem

K vzešlému (nabublinkovanému a na dvojnásobek zvětšenému rozkvasu) do mísy robota přidáme pivo, kefír, droždí, melasu a mouky. Necháme lehce ...
11.07.2020

Sekaná vegan

Nejdříve si ideálně několik hodin dopředu horkou vodou zalijeme lněné semínko (buď rovnou mleté semínko nebo celé semínko, které následně s ...
11.12.2021

Sváteční žemlovka

Nakrájené housky zakrápneme mlékem a necháme nasáknout. Pekáček vymažeme máslem. Nakrájená jablka si promícháme se třtinovým cukrem a skořicí. ...
27.07.2020

Sýrový chléb

Nejprve si nastrouháme sýr, ale do těsta přidáváme až později. Do mísy v pekárně dáme suroviny v tomto pořadí: chlebový kvásek, rozšlehané ...
26.03.2023

Toastový chléb s lievito madre

Do mísy v pekárně dáme suroviny v tomto pořadí: lievito madre, voda, olej, droždí, cukr, mouky a sůl. Celý proces spolehlivě obstará pekárna ...
28.11.2023

Vajíčková pomazánka

Oloupaná vajíčka rozkrojíme, vyjmeme žloutky, rozdrobíme vidličkou v misce a promícháme s ostatními surovinami kromě bílků. Také můžeme vyšleha ...
31.03.2024

Vegan sýr

Všechny suroviny kromě přídavku rozmixujeme, podle chuti přidáme přídavek (bylinky či hrubozrnné koření) a promícháme a nalijeme do vhodných ...
21.02.2021

Vegan tataráček

Nejdříve si uvaříme červenou čočku, stačí 10 minut a přecedíme ji. Mezitím si nakrájíme cibuli, cuketku a pariku na drobnější kostičky. ...
24.08.2022

Zelné placky

Nakrájenou cibulku orestujeme na oleji. Zelí vymačkáme, překrájíme, přidáme ostatní suroviny, všechno smícháme. (Mělo by to mít kozistenci ...
06.09.2020

Zelný kváskový chléb

Nejprve dáme do pekárny rozkvas, vodu, pak mouky, sůl, droždí a cukr. Po částečném promíchání přidáme zelí a uzeninu. nelekejte se, těsto je ...
26.03.2023

Zrníčkový chlebík

Nejprve si navážíme či odměříme zrníčka podle chuti a zalijeme je převařenou vodou o stejném objemu nebo váze jako jsou suchá zrnka. Promícháme ...
26.03.2023

Žemlovka v pekárně

Tvaroh smícháme s vanilkový cukrem, rumem a rozinkami. Pečivo si nakrájíme na asi centimetrové plátky. V mléce rozmícháme vejce a moučkový cukr. ...
25.04.2022