Sýrový chléb
Pekárna
26.03.2023
Suroviny :
330 g žitného kvásku70 g kefíru (acidofilního mléka, podmáslí)
80 g vlažné vody
240 g pšeničné mouky chlebové
240 g hladké nebo polohrubé mouky (či směs obou)
1 vejce nebo dalších asi 50 g vody
2 lžičky soli
1/4 kostky droždí (asi 10 g)
1/2 lžičky cukru
100 g nahrubo strouhaného sýra nejlépe typu gouda
Postup :
Nejprve si nastrouháme sýr, ale do těsta přidáváme až později. Do mísy v pekárně dáme suroviny v tomto pořadí: chlebový kvásek, rozšlehané vejce, sůl, mléko, vodu. Navrch přidáme naváženou mouku a rozdrobený kousek droždí lehce pocukrovaný. Zakryjeme okolní moukou, aby se kvasnice nepřilepily ke stěně nádoby. Necháme asi půl hodiny promíchat a prohnětat. Ke konci hnětení přidáme nastrouhaný sýr. (Poté můžeme vyndat hnětací hák, aby se bochník po pečení nepotrhal.) Bez dalšího hnětení necháme cca 1 až 1,5 h kynout a pečeme asi 40 minut. Pozor, při pečení ještě nabývá na objemu! Krájíme vychladlý zubatým nožem. (Celý proces spolehlivě obstará pekárna Panasonic SD 2500, program 2, velikost L, kůrka tmavá.)
Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek.