Celerové řízky
Hlavní jídlo
07.07.2025
Suroviny :
1 bulvový celerlitr vody na předvaření
2 polévkové lžíce octa
lžička soli
2 polévkové lžíce drcené řasy nori
(1 až 2 lžičky oblíbeného koření na ryby)
špetka černé soli
6 polévkových lžic cizrnové mouky
asi 6 polévkových lžic vody
kukuřičná strouhanka namíchaná s lahůdkovým droždím, nám chutná poměr 3 díly strouhanky 1 díl droždí
olej na smažení
Postup :
Celer očistíme a nakrájíme na plátky cca 1 cm silné (můžeme je ještě překrojit na menší části). Rozkrájený celej předvaříme 5 minut ve vodě s octem, solí a řasou. Vyjmeme, osušíme. Z mouky, další vody a koření smícháme těstíčko, ve kterém kousky celeru namočíme (osvědčilo se mi nanášení těstíčka kuchyňským silikonovým štětcem) a následně obalíme v kukuřičné strouhance.Smažíme v dostatečné vrstvě oleje do požadované barvy z obou stran. Přebytečný olej osušíme papírovou utěrkou.
Lze také upéct zastříknuté olejem v horkovzdušné fritéze (na střední pozici fritézy na lehce poolejovaném pečícím papíře) při teplotě 180 až 200 °C asi 5 minut z jedné a po otočení 5 minut z druhé strany. Podobně, ale bez předvaření lze obalit například i houbové řízky. Tam samozřejmě použiji koření na houby.
Podáváme s oblíbenou přílohou. Neurazí ani jako sváteční jídlo náhradou třeba za file nebo rybu.
