Cookies podle Míši

Moučník

26.07.2020

Suroviny :

základní recept:
500 g hladké mouky (nejlépe špaldové nebo na křehké těsto)
250 g změklého másla
250 g krupicového cukru (polovinu je lépe nahradit hnědým)
2 vejce
6 g prášku pečiva (cca polovina sáčku)
špetka soli
2 polévkové lžíce mléka

na vanilkové s čokoládou:
200 g čokolády (kakaa alespoň 50%) posekané na kousky nebo cukrářské čokoládové čočky
100 g posekaných neloupaných mandlí
5 lžiček koření Voňavé pečení s vanilkou nebo trochu pravé vanilky či vanilkové esence

na kakaové s čokoládou:
200 g čokolády (kakaa alespoň 50%) posekané na kousky nebo cukrářské čokoládové čočky
100 g posekaných neloupaných mandlí
5 polévkových lžic kvalitního kakaa (holandského typu)

na skořicové s mandlemi:
200 g posekaných neloupaných mandlí
5 lžiček mleté skořice
trochu hnědého cukru na zdobení




Postup :

Všechny základní suroviny dáme do větší mísy a rukama uhněteme hladké těsto.
Tvarujeme sušenky, zdobíme čokoládou či cukrovo-mandlovou směsí a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě 12 min na 180°.


Vanilkové s čokoládou: Ponecháme si stranou trochu čokolády na zdobení. Většinu čokolády, mandle a vanilkový produkt důkladně vmícháme do těsta. Před pečením dozdobíme čokoládou.


Kakaové s čokoládou: Ponecháme si stranou trochu čokolády na zdobení. Většinu čokolády, mandle a kakao důkladně vmícháme do těsta. Před pečením dozdobíme čokoládou.


Skořicové s mandlemi: Do hnědého cukru přidáme trochu skořice a mletých mandlí a ponecháme si tuto směs na zdobení. Většinu skořice a mandlí důkladně vmícháme do těsta.


Tip: Celé neloupané mandle lze posekat v chopperu.

Cookies podle Míši - recept v PDF