Balzamikový krém

Vše smícháme v nádobě s nepřilnavým povrchem a za stálého míchání redukujeme mírným varem cca 15 minut (u nás na stupeň 7). Kápneme na čistý ...
26.07.2020

Bramborový chléb světlý

Vařené brambory stačí pokrájet mřížkovým krájedlem na bramborový salát. Ve spolupráci s pekárnou se to ostatní dělá snadno: Nejdříve vložte ...
26.03.2023

Bramborový rychlý

Dělat bramborový salát jindy, než na Vánoce, by mne asi normálně nenapadlo, ale vařila jsem si brambor jako přídavek do chleba a vařit 1 až 2 ...
14.10.2022

Celerový salát

Očištěný celer najemno nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědl a vmícháme ostatní ingredience. Doporučuji nechat odležet v ...
14.10.2022

Cibuláda

Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka či tenké měsíčky, česnek na tenké plátky. Společně restujeme na oleji do změknutí. Přidáme cukr i ...
25.07.2020

Čočkový salát

Čočku přebereme od nečistot, propláchneme, zalijeme vodou zalijeme novou vodou (cca stejný objem jako měla suchá čočka - odměřujeme třeba v hrnku) ...
24.01.2022

Feferonový salát

Pokud seženete všechny požadované druhy sterilované zeleniny, bude práce poměrně snadná. Jen slijete, pokrájíte. Do oleje vmícháte cukr, sůl, ...
26.07.2020

Koprovohořčičný dresink

Med prohřejeme v mikrovlnce, vmícháme obě hořčice a špetku soli, lehce prošleháme metličkou nebo vidličkou a nakonec vmícháme kopr. Necháme aspoň ...
11.07.2020

Nemaso

Suché suroviny (bílkovinu, droždí i koření) promícháme ve větší misce. Bujon rozmícháme v horké vodě. Do vyšší nádoby odvážíme fazole a ...
24.08.2022

Okurčíto (nealko)

Okurku omyjeme, jednu polovinu nakrájíme na silnější plátky a ty pak na poloviny nebo čtvrtiny. Druhou polovinu okurky oloupeme, podélně překrojíme, ...
26.07.2020

Pizza na kámen

Z vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pečlivě proděláme hnětačem s moukou, solí a olejem, až se těsto nelepí na stěny mísy. (Začneme s ...
23.02.2023

Rajčata s mozzarellou

Rajčata i mozzarellu pokrájíme na plátky, střídavě poskládáme na talíř, osolíme, poprášíme cukrem, okyselíme a ozdobíme bazalkou.
23.04.2019

Rýže z rýžovaru

Nádobu vymažeme olejem. Odměřenou rýži vsypeme do sítka/cedníku a propláchneme studenou tekoucí vodou. Přendáme do nádoby rýžovaru, zalijeme ...
17.04.2021

Salát z řapíkatého celeru

Nejprve si očistíme největší řapíky, oloupeme je z vnější strany škrabkou, abychom se zbavili tuhých vláken. Společně s mladými vnitřními ...
23.04.2019

Slaný karamel a griliáš

Do menšího hrnce s tlustým dnem vypeme cukr a zahříváme na střední stupeň do rozpuštění (míchám lžící a nechávám pouze zezlátnout, čím ...
14.10.2022

Tzatziky

Oloupanou okurku nahrubo nastrouháme a vymačkáme šťávu (nevyhazovat, ale vypít!). Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, olej, ocet a nakrájený ...
05.10.2022

Vegan majonéza

Oleje smícháme v nádobce s hubičkou pro snazší nalévání tenkým proudem. Ve vyšší nádobě pomocí ponorného mixéru rozmixujeme ostatní ...
20.02.2023

Vegan mrkvový losos

Mrkev očistíme a nakrájíme škrabkou nebo nožem na tenké plátky. Ty povaříme 3 minuty ve vroucí vodě. Suroviny na marinádu smícháme, vložíme do ...
27.12.2023

Vegan sýr

Všechny suroviny kromě přídavku rozmixujeme, podle chuti přidáme přídavek (bylinky či hrubozrnné koření) a promícháme a nalijeme do vhodných ...
21.02.2021

Vejce v troubě

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky (každý žloutek zvlášť). Bílky osolíme, opepříme a vyšleháme z nich pevný sníh. Do vymyzaných formiček ...
05.05.2024

Vídeňský bramborový

Brambory uvaříme ve slupce jako obvykle, jen je loupeme a dále zpracováváme ještě teplé. Mezitím si připravíme zálivku. Vývar zahřejeme k varu, ...
24.12.2020

Zapečené brambory s houbami

Nedávno jsem četla, že "machout" či bramborový kuba je tradiční jídlo z Plzeňska, ale neznala jsem ho. Po vyzkoušení určitě zařadím do ...
25.11.2021