Čočkový salát
Hlavní jídlo
05.04.2025
Suroviny :
250 g suché černé čočky Belugašpetka jedlé sody
snítka čerstvé nebo lžička sušené saturejky
voda
sůl
3 středně velké oloupané na proužky nakrájené cibule
olej
půl balíčku (tj. asi 200 g) míchané mražené zeleninny nebo podobné množství čerstvé nakrájených na nudličky
2 hrsti krájených žampionů čerstvých nebo mražených případně z konzervy
koření dle chuti (Koření od Antonína, citronový pepř apod. nebo 1 zeleninový bujon)
3-4 lžíce kyselého nálevu či citronová šťáva
Postup :
Čočku přebereme od nečistot a propláchneme vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou, aby čočka byla asi 2 cm pod hladinou. Přidáme špetku sody, saturejku a přivedeme k varu. Vaříme mírným varem asi 20 až 30 minut, před koncem varu osolíme. Přebytečnou vodu po uvaření slijeme. (Pokud by se voda při vaření odpařila, doplňujeme ji podle potřeby horkou vodou.)Mezitím si na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme zeleninu a žampiony a orestujeme jen do fáze "na skus". Okořeníme. Do zeleninové směsi vmícháme scezenou uvařenou čočku, společně prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou případně kyselým nálevem.
Podáváme s oblíbeným pečivem jako hlavní jídlo nebo jako přílohu či studené jako salát.
