Bezinternetový chléb

Pekárna

15.05.2023

Suroviny :

340 g žitného chlebového rozkvasu
(asi půlden předem 2 polévkové lžíce žitného kvasu rozmíchané se 170 g vody a 170 g žitné celozrnné mouky nechat vzejít při pokojové teplotě)
250 g vody
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky chlebového koření
asi 450 g mouky v různém poměru, např.:
50 g celozrnné pšeničné mouky
50 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové
200 g hladké či polohrubé mouky
1/3 čerstvého droždí (asi 14 g)
1 lžička cukru či sladěnky



Postup :

Vše v uvedeném pořadí navážíme rovnou do nádoby z pekárny, tu pak vložíme do přístroje a zapneme vhodný program. (Panasonic SD 2500 - program 2, kůrka tmavá - cca na 2 h z toho 40 min pečení.)

Název odpovídá situaci, kdy jsem se rozhodla péct chléb, ale selhala technika (nešel internet, kde mám recepty) a selhala jsem i já, protože jsem neměla recepty uložené ani vytištěné. Takže lovení v paměti a trochu improvizace a je z toho další recept :-)

Bezinternetový chléb - recept v PDF