Mazací chléb
Pekárna
13.12.2022
Suroviny :
380 g žitného rozkvasu(cca půlden předem předem přikrmeného, např. 2 lžíce žitného kvasu rozmíchané ve 190 g vody a přidáno 190 g celozrnné žitné mouky)
250 g vlažné vody
2,5 lžičky soli
2 lžičky chlebového koření
2 lžičky drceného kmínu
150 g celozrnné pšeničné mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
150 g pšeničné hladké či špaldové mouky
1/4 kostky čerstvého droždí (asi 10 g)
1/2 lžičky cukru či sladěnky
Postup :
Tenhle recept vznikl na přání mé rodiny. Chválili sice mé nadýchané či ochucené chlebíky, ale mazat se na to prý nic nedá! "Vymysli, mami, něco hutnějšího, ale dobrýho..."Postup je jednoduchý: Vše postupně dáme do nádoby od pekárny a pak spustíme vhodný program (u nás Panasonic SD-2500 program 2, velikost L, kůrka tmavá).
Jen mějte při ruce ještě trochu vody nebo mouky, protože každá mouka saje jinak a občas se musí jedno nebo druhé s citem přidat :-)
Mazací chléb - recept v PDF
Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek nebo na nějakou pomazánku.