Mazací chléb

Pekárna

13.12.2022

Suroviny :

380 g žitného rozkvasu
(cca půlden předem předem přikrmeného, např. 2 lžíce žitného kvasu rozmíchané ve 190 g vody a přidáno 190 g celozrnné žitné mouky)
250 g vlažné vody
2,5 lžičky soli
2 lžičky chlebového koření
2 lžičky drceného kmínu
150 g celozrnné pšeničné mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
150 g pšeničné hladké či špaldové mouky
1/4 kostky čerstvého droždí (asi 10 g)
1/2 lžičky cukru či sladěnky



Postup :

Tenhle recept vznikl na přání mé rodiny. Chválili sice mé nadýchané či ochucené chlebíky, ale mazat se na to prý nic nedá! "Vymysli, mami, něco hutnějšího, ale dobrýho..."

Postup je jednoduchý: Vše postupně dáme do nádoby od pekárny a pak spustíme vhodný program (u nás Panasonic SD-2500 program 2, velikost L, kůrka tmavá).
Jen mějte při ruce ještě trochu vody nebo mouky, protože každá mouka saje jinak a občas se musí jedno nebo druhé s citem přidat :-)

Mazací chléb - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek nebo na nějakou pomazánku.