Zapečené brambory vegan
Hlavní jídlo
23.09.2020
Suroviny :
cca 600 g brambor2 cibule oloupané a nakrájené na kostičky
1 uzené tofu nakrájené na kostičky
asi třetina balíčku mraženého hrášku
půl kelímku kysané smetany vegan
půl kelímku rostlinného mléka
špetka kurkumy
1 lžíce sojové omáčky
1/2 lžičky uzené papriky
sůl, pepř
olej
Postup :
Brambory umyjeme a dáme vcelku i se slupkou vařit na půl hodiny. Po uvaření vodu slijeme, brambory necháme trochu zchladnout. Mezitím si orestujeme cibulku a pak na ní opečeme i tofu, které dochutíme sojovou omáčkou a uzenou paprikou. K této směsi přidáme hrášek a už neprohříváme. Zchladlé brambory nakrájíme na cca půlcentimetrové plátky. Zapékací formu vymažeme olejem a dno pokladame vrstvou brambor, osolíme, opepříme a navrstvíme polovinu směsi s hráškem. Dáme další vrstvu brambor, druhou polovinu směsi, okořeníme a nakonec poslední vrstvu brambor. Vložíme do trouby se spodním a horním ohřevem při 200 °C na 15 minut. Mezitím si rozmícháme smetanu s mlékem, solí, pepřem a kurkumou. Tím předpečené brambory polijeme a dopečeme ještě 30 minut nebo do zezlátnutí povrchu.Zapečené brambory vegan - recept v PDF