Avokádový chléb

Nejdříve si připravíme míchaná vajíčka do oblíbené konzistence (cca 1-2 vejce na osobu). Pečivo lehce potřeme tenkou vrstvou másla nebo žervé. ...
02.03.2020

Barbecue květák

Smícháme suroviny na těstíčko ve větší misce. Květák opláchneme. Odlamujeme či odkrajujeme růžičky a ty podélně od koštálu podle potřeby ...
07.09.2021

Bezmasé roštěnky vegan

Nejprve si předpřipravíme sušené sójové maso. Nejlépe ho zbavíme pachutí tak, že ho necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu ...
14.10.2022

Bramboráky vegan

Oloupané brambory nastrouháme najemno. Vmícháme po lžících mouku (podle potřeby a požadované hustoty) a koření. Na rozpáleném oleji smažíme po ...
17.07.2020

Bramborový vegan guláš

Sojové kostky povaříme ve vývaru 20 minut. Tekutinu slijeme, ale uchováme na další vaření. Mezitím na oleji orestujeme cibulku, zaprášíme moukou, ...
14.10.2022

Celerové řízky

Celer očistíme a nakrájíme na plátky cca 1 cm silné (můžeme je ještě překrojit na menší části). Rozkrájený celej předvaříme 5 minut ve vodě ...
01.12.2020

Cibulový quiche vegan

Z mouky, soli, tymiánu a vychlazeného tuku pokrájeného na kousky uděláme nejdříve něco jako drobenku, pak přidáme vychlazenou aquafabu nebo studenou ...
20.02.2023

Cizrna na paprice

Na oleji zesklovatíme cibulku, zarestujeme protlak, vlijeme vodu s bujonem či vývar, přidáme koření a provaříme. Přidáme cca třetinu až polovinu ...
14.10.2022

Čočka na kyselo

Čočku přebereme, propláchneme a namočíme asi na 2 hodiny do studené vody. Ve stejné vodě se špetkou sody a soli přivedeme pomalu k varu. Vodu ...
11.12.2021

Čočkotofukarbanátky

Čočku propláchneme, zalijeme vodou, osolíme a 10 minut povaříme. Poté vsypeme vločky a promícháme. Mezitím orestujeme cibulku na oleji, přidáme ...
11.10.2022

Čočkové burgery

Nejprve si propláchneme červenou čočku studenou vodou a pak zalijeme horkou vodou, ve které ji uvaříme mírným varem cca 15 minut. Přelijeme čočkovou ...
20.02.2023

Čočkový salát

Čočku přebereme od nečistot, propláchneme, zalijeme vodou zalijeme novou vodou (cca stejný objem jako měla suchá čočka - odměřujeme třeba v hrnku) ...
24.01.2022

Domácí sekaná

Do větší mísy si dáme rohlíky a zakrápneme je mlékem. Až nasáknou, přidáme všechny suroviny a rukou pečlivě promícháme. Pokud chceme mít ...
14.10.2022

Dušená mrkev

Cibulku zesklovatíme na oleji, přidáme mrkev a restujeme asi 5 minut. Pak zalijeme vývarem a zvolna dusíme cca 15 minut. Záleží, kdo jak má rád na ...
14.10.2022

Fazole raz dva

Ve větší pánvi si necháme na trošce oleje za stálého míchání zesklovatět cibulku a pak přimícháme obsah všech 3 plechovek. Osolíme, opepříme ...
11.12.2021

Fazolové lusky na kyselo

Cibulku zesklovatíme, (přidáme slaninu a orestujeme). Vsypeme ještě zmrzlé lusky, zalijeme vývarem, trochu okyselíme a zprudka vaříme do zredukování ...
14.10.2022

Gnocchi s pestem a rajčaty

Cibulku oloupeme, nakrájíme a zesklovatíme na trošce oleje. Přidáme ostatní suroviny a necháme vše prohřát. Mezitím uvaříme gnocchi podle návodu, ...
22.07.2020

Halušky

Vodu ve větším hrnci nebo kastrolu přivedeme k varu. Brambory jemně nastrouháme, slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme sůl a škrob a zahustíme ...
14.10.2022

Holandská (vegan) omáčka

Nejdříve si připravíme světlou jíšku z másla a mouky, za stálého míchání přidáme mléko, pak víno a koření, přivedeme k varu. Stále ...
25.04.2024

Holandská omáčka

V parní lázni (ne vodní lázni, tj. v míse nad lehce bublající vodní hladinou!!!) ručně šleháme žloutky s vínem do lehké pěny. Potom pomalu ...
14.10.2022

Houbový guláš

Cibulku zesklovatíme na oleji, vložíme houby, zalijeme vodou, přidáme koření a zvolna vaříme asi půl hodiny. V půl hrnku vody rozmícháme mouku a ...
28.07.2020

Hovězí a svíčková omáčka

Mrkev a celer nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme. Omyté a osušené maso osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném sádle, aby se zatáhlo. Na ...
14.10.2022

Hovězí na červeném víně

Maso rozkrájíme na větší kostky (asi 5 cm), osolíme, opepříme a zlehka obalíme v mouce. Orestujeme je postupně na rozehřátém sádle, aby se ...
16.07.2020

Hovězí s rajskou omáčkou

Jídlo připravujeme jak na sporáku, tak i v troubě. Proto je vhodné použít nádobu, která se hodí pro obojí. Maso omyjeme, případně odblaníme, ...
28.07.2020

Hrachová kaše

Nejdříve si přebereme hrách a propláchneme ho v cedníku. Vsypeme do hrnce a zalijeme asi půl litrem vody. Přidáme špetičku sody, špetičku soli, ...
11.12.2021

Chřest

Zelený chřest opláchneme a ulomíme spodní konce (lámou se přesně v místě, kde by byly dřevnaté, cca v jedné čtvrtině odspodu). Potom je svážeme ...
25.04.2024

Italské risotto

Nejdříve si připravíme zeleninový vývar, pokud nemáme v zásobě už hotový nebo masový. V hrnci se zesíleným dnem rozpustíme máslo, vsypeme na ...
14.10.2022

Játra na slanině

Játra pečlivě očistíme a nakrájíme na kousky. Slaninu vypečeme, přidáme sádlo a orestujeme cibulku. Vložíme játra, opečeme ze všech stran a ...
24.07.2020