Asijská polévka

Několik hodin až den předem si připravíme vejce. Nejprve je vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 7 minut. Po ukončení varu je vložíme do ...
14.10.2022

Budapešťská

Protože naše děti od dětství milují dudáckou i budapešťskou pomazánku a prodejnu s lahůdkami máme daleko, tak jsem se rozhodla jí zkusit vyrobit. ...
17.07.2020

Cibulový quiche vegan

Z mouky, soli, tymiánu a vychlazeného tuku pokrájeného na kousky uděláme nejdříve něco jako drobenku, pak přidáme vychlazenou aquafabu nebo studenou ...
20.02.2023

Domácí sekaná

Do větší mísy si dáme rohlíky a zakrápneme je mlékem. Až nasáknou, přidáme všechny suroviny a rukou pečlivě promícháme. Pokud chceme mít ...
14.10.2022

Falešná rybí polévka

Na másle orestujeme zeleninu, kterou poté vyjmeme, zvlášť také orestujeme rybí filé. Obojí společně prohřejeme, zalijeme vínem a necháme alkohol ...
14.10.2022

Halušky

Vodu ve větším hrnci nebo kastrolu přivedeme k varu. Brambory jemně nastrouháme, slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme sůl a škrob a zahustíme ...
14.10.2022

Hovězí s rajskou omáčkou

Jídlo připravujeme jak na sporáku, tak i v troubě. Proto je vhodné použít nádobu, která se hodí pro obojí. Maso omyjeme, případně odblaníme, ...
28.07.2020

Chlebová pečeně

Na másle orestujeme cibulku, přidáme zeleninu a po lehkém opečení zalijeme vývarem. Asi 10 minut podusíme. Necháme lehce vychladnout a i s tekutinou ...
14.10.2022

Italská fazolová polévka

Ve větším hrnci zesklovatíme na oleji cibulku. Pak vsypeme nakrájenou mrkev a asi 5 minut restujeme. Přisypeme řapítý celer, ten už opečeme jen ...
30.12.2023

Jablečný quiche

Z mouky, soli a vychlazeného másla pokrájeného na kousky uděláme nejdříve něco jako drobenku, pak přidáme vejce a nejdříve 2 PL hodně studené ...
24.07.2020

Katův šleh vegan

Nejprve si předpřipravíme sušené sójové maso. Nejlépe ho zbavíme pachutí tak, že ho necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu ...
29.08.2021

Krém z pečeného celeru

Očištěný celer nakrájíme na kostky, v míse promícháme s polovinou oleje a pořádně posolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Vše vysypeme na ...
14.10.2022

Křehké vafle

Smícháme mléko, olej a vejce, vmícháme suché přísady a nakonec postupně opatrně vmícháme sníh. Těsto je vhodné nechat 30 minut odpočinout v ...
14.10.2022

Lívance

V části vlažného mléka rozmícháme droždí, trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce a sůl, přidáme kvásek a ...
14.10.2022

Lívance vegan

V teplém mléce rozmícháme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Mimo smícháme mouku, sůl, vegavajo a protein, šlehačem smícháme dohromady. Pokud ...
28.07.2020

Nádivka

Pečivo nakrájíme na kostičky a cca polovinu množství nasucho opečeme na pánvi nebo ještě lépe necháme upéct v troubě 15 minut při 150 °C. Pro ...
14.10.2022

Nachos

Suroviny smícháme, prohněteme těsto a necháme v teple ve fólii (proti osychání) uležet. Poté rozdělíme asi na třetiny a každou část vyválíme ...
06.09.2020

Pečené brambory

Pěkné brambory neloupeme, starší raději oloupeme. Omyté a osušené je nakrájíme na měsíčky nebo hranolky. Pekáč vyložíme pečícím papírem, ...
23.04.2019

Pečené kuře

Kuře pečlivě omyjeme, osušíme a necháme aspoň hodinu při pokojové teplotě "prohřát". Pak uvnitř i zvenku hojně posolíme a sůl do masa i kůže ...
20.10.2015

Pečené malé brambůrky

Dobře omyté brambory promícháme se lžící oleje a asi půl lžičkou soli. Vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a dáme péct. Nejprve na 140 °C ...
19.02.2022

Pečené žampiony portobello

Žampiony oloupeme a odstraníme nohy. Klobouky zevnitř osolíme, opepříme, vyložíme nakrájeným hermelínem a posypeme kořením. Navrch každého ...
14.10.2022

Pizza na kámen

Z vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pečlivě proděláme hnětačem s moukou, solí a olejem, až se těsto nelepí na stěny mísy. (Začneme s ...
23.02.2023

Quiche se špenátem

Z mouky, soli a vychlazeného másla pokrájeného na kousky uděláme nejdříve něco jako drobenku, pak přidáme vejce a nejdříve 2 PL hodně studené ...
28.07.2020

Skleničkový ovocný koláč

Nejprve si připravíme ovoce a pak drobenku. Suroviny na těsto smícháme, vylijeme na pečící papír v pekáčku, rovnoměrně rozprostřeme. Poklademe ...
23.07.2022

Sójové výpečky

Sojové maso nejdříve necháme vzkypět v čisté vodě, tu pak slijeme a použijeme novou vodu s bujonem a bobkovým listem nebo zeleninový vývar. Vaříme ...
14.10.2022

Tvarohový lehký dortík

Nejprve rozdrtíme sušenky a promícháme je s přepuštěným máslem. Směs upěchujeme na dno dortové formy a pečeme 10 minut při 180°C. Po zchladnutí ...
14.10.2022

Vepřové pečené

Maso omyjeme a osušíme. Kůži na bůčku pečlivě prokrájíme do mřížky, bohatě osolíme, okmínujeme (drcený a celý), kotletky nebo jiné plátky po ...
15.08.2014

Vločkové karbanátky

Zeleninovým vývarem (vodou s bujonem) prohřátým k varu zalijeme ovesné vločky, přidáme koření a pečlivě promícháme. Mezitím zesklovatíme na ...
30.10.2022

Zapečené brambory s houbami

Nedávno jsem četla, že "machout" či bramborový kuba je tradiční jídlo z Plzeňska, ale neznala jsem ho. Po vyzkoušení určitě zařadím do ...
25.11.2021

Zapečené brambory s hráškem

Brambory umyjeme a dáme vcelku i se slupkou vařit na půl hodiny. Po uvaření vodu slijeme, brambory necháme trochu vychladnout. Mezitím si orestujeme ...
24.09.2020

Zapečené brambory vegan

Brambory umyjeme a dáme vcelku i se slupkou vařit na půl hodiny. Po uvaření vodu slijeme, brambory necháme trochu zchladnout. Mezitím si orestujeme ...
23.09.2020

Zapékané müsli

Na plech s pečícím papírem rozprostřeme suché suroviny, dáme na 15 min péct na 160 °C. Mezitím rozehřejme "mokré suroviny" v kastrůlku jen dokud ...
08.12.2020

Žloutkové věnečky (větrníčky)

Vodu s máslem a solí zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Za stálého míchání vmícháme mouku a prohříváme dokud se těsto nepřestane lepit na ...
24.04.2019