Bezinternetový chléb

Vše v uvedeném pořadí navážíme rovnou do nádoby z pekárny, tu pak vložíme do přístroje a zapneme vhodný program. (Panasonic SD 2500 - program 2, ...
15.05.2023

Bochánek - podklad pod med

Těsto si připravíme v domácí pekárně - program hnětení a kynutí nebo pomocí hnětače (robota). Vkládáme nejdříve tekuté, pak sypké suroviny. ...
03.10.2022

Bramborová buchta

Po opakovaných trápeních s "klesáním" středu buchty pečením ve vysoké formě (ať pekárny nebo pekáčku) jsem většinou pekla buchtu nízkou, jen v ...
26.07.2022

Bramborový chléb světlý

Vařené brambory stačí pokrájet mřížkovým krájedlem na bramborový salát. Ve spolupráci s pekárnou se to ostatní dělá snadno: Nejdříve vložte ...
26.03.2023

Brokoliplacky vegan

Nejprve si smícháme směs nahrazující vejce. Brokolici opláchneme a odstraníme dřevnatou část košťálu. Tmavě zelené vršky růžiček odkrájíme ...
16.10.2020

Burgerové housky

Z vlažné vody, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní suroviny (mouky nejdříve menší množství, postupně podle potřeby ...
14.10.2022

Ciabatta

Nejméně pracné je nechat vypracovat těsto v pekárně nebo robotu, ale lze to samozřejmě i ručně. Nejdříve z vody, droždí a cukru rozmícháme a ...
09.12.2023

Cibulový quiche vegan

Z mouky, soli, tymiánu a vychlazeného tuku pokrájeného na kousky uděláme nejdříve něco jako drobenku, pak přidáme vychlazenou aquafabu nebo studenou ...
20.02.2023

Drožďová pomazánka

Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme rozdrobené droždí a pomalu přepustíme (za stálého míchání droždí nejdříve zřídne a pak začne ...
11.07.2020

Dvojkváskový s bramborem

Několik hodin předem si připravíme rozkvasy, z livevito madre odbereme 150 g do těsta a zbytek odložíme do lednice. Z žitného rozkvasu můžeme také ...
03.08.2020

Gnocchi s pestem a rajčaty

Cibulku oloupeme, nakrájíme a zesklovatíme na trošce oleje. Přidáme ostatní suroviny a necháme vše prohřát. Mezitím uvaříme gnocchi podle návodu, ...
22.07.2020

Houstičky

Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. V pekárně či robotu necháme všechny suroviny propracovat. Těsto by mělo mít konzistenci ...
02.08.2022

Houstičky vegan

Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. V pekárně či robotu necháme všechny suroviny propracovat. Těsto by mělo mít konzistenci ...
14.08.2021

Hranatá veka z droždí

Veškeré suroviny od tekutých po suché svěříme pekárně a upečeme na oblíbený program. (U nás Panasonic SD 2500, program 2, velikost L, kůrka ...
05.12.2021

Hranatý bochánek s LM

Všechny suroviny (vyjma sušeného ovoce a mandlí) navážíme přímo do pekárny (nejdříve tekuté, pak suché) a dáme míchat. Až je těsto ...
27.05.2021

Hvězda a věnec

Suroviny na kvásek smícháme a necháme vzejít. Přendáme do pekárny, přidáme ostatní suroviny, necháme promíchat a nakynout do dvojnásobného ...
24.07.2020

Chléb bez rozkvasu

Nejdříve spařímesemínka nebo vločky a necháme je zchladnout. Pak do pekárny dáme suroviny v uvedeném pořadí (bez semínek), zapneme program (2) a ke ...
05.08.2023

Chlebovky Hubatovky

Do mísy z pekárny či robota přemístíme rozkvas, přilijeme vodu, přisypeme mouky, chlebovou drobenku, koření, sůl a nakonec rozdrobené droždí s ...
21.11.2020

Italské pečivo Foccacia

Z vody, droždí a cukru rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Tím zaděláme těsto z mouky, soli a oleje a necháme asi půl až hodinu pod utěrkou ...
11.07.2020

Jednoduché špagety

Nejdříve si připravíme omáčku: Ve větší pánvi na oleji orestujeme pokrájenou cibulku, dále přidáme rajčata, olivy, česnek, kapary, zalijeme ...
21.11.2020

Klasický vegan koláč

Z mléka, trochu cukru a droždí rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Ten smícháme s ostatními ingrediencemi na řídší těsto, které necháme v ...
26.02.2023

Kmínový chléb

Vzešlý chlebový kvásek přendáme do pekárny, přidáme tekutiny a ostatní suroviny. Před pečením nakynuté těsto lehce prokrojíme žiletkou a ...
23.01.2023

Koblihy

Ve vlažném mléce s cukrem rozmícháme droždí a necháme ho vzejít. Po přidání ostatních surovin vypracujeme nelepivé těsto a necháme zakryté ...
31.01.2023

Kuskus se zeleninou

Nejprve si připravíme zeleninový vývar. Pokud spěcháme, tak lze použít i z kostky. Pak na oleji necháme lehce zezlátnout drobně pokrájenou cibulku, ...
14.10.2022

Kynuté buchty

Zkoušela jsem obě verze buchet (běžnou i vegan) a připadají mi chuťově téměř neroznatelné. Začneme těstem: Ve vlažném mléce rozmícháme ...
20.02.2023

Kynuté knedlíky

Po vzejití kvásku pečlivě proděláme s ostatními přísadami těsto, které přikryté čistou utěrkou necháme v teple vykynout asi 3/4 hodiny. Pak na ...
20.02.2023

Kynutý perník

Všechny suroviny vložíme do pekárny, necháme propracovat těsto na program pizza. Po vykynutí na asi jeden a půl násobek objemu spustíme program ...
25.04.2022

Langoše

Půl hrnku mléka ohřejeme, vsypeme rozdrobené droždí i cukr, rozmícháme a necháme vzejít. Pak přidáme ostatní mléko, mouku a zaděláme těsto, ...
12.07.2022

Lasagne vegan

Začneme bešamelovou omáčkou: z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou pečlivě rozmícháváme v postupně přilévaném mléce. Ochutíme ...
30.10.2021

Litý kynutý koláč s drobenkou

Z mléka, 1 KL cukru a droždí rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Ten smícháme s ostatními ingrediencemi na řídší těsto, které necháme v teple ...
11.07.2020

Lívance

V části vlažného mléka rozmícháme droždí, trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce a sůl, přidáme kvásek a ...
14.10.2022

Lívance vegan

V teplém mléce rozmícháme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Mimo smícháme mouku, sůl, vegavajo a protein, šlehačem smícháme dohromady. Pokud ...
28.07.2020

Lněný toastový

Asi 8 - 12 h předem si rozmícháme (namnožíme) lievito madre (LM). Také zalijeme lněné semínko a vločky horkou vodou a necháme ho ve vodě ...
07.12.2022

Mazací chléb

Tenhle recept vznikl na přání mé rodiny. Chválili sice mé nadýchané či ochucené chlebíky, ale mazat se na to prý nic nedá! "Vymysli, mami, něco ...
13.12.2022

Minirolky skořicové

V mléce rozmícháme moučkový cukr a droždí, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těstíčko. Zakryjeme proti osychání a necháme vykynout na ...
20.11.2022

Nemaso

Suché suroviny (bílkovinu, droždí i koření) promícháme ve větší misce. Bujon rozmícháme v horké vodě. Do vyšší nádoby odvážíme fazole a ...
24.08.2022

Pivní chléb

Přes noc rozběhnutý rozkvas smícháme s ostatními surovinami v robotu asi 10 minut (nejdříve pomalý stupeň, ke konci rychleji). Odložíme asi 100 g ...
27.07.2020

Pivní rohlíčky

Nejdříve si necháme vzejít kvásek ze 100 ml vlažné vody, cukru a rozdrobeného droždí. Nejsnazší je vše nechat rozmíchat a nakynout v domácí ...
26.07.2020

Pivní tyčinky

Těsto uhněteme ručně, v robotu nebo necháme vypracovat v domácí pekárně na program "pizza". Po lehkém vykynutí (asi na 1,5násobek) roztáhneme nebo ...
20.02.2023

Pizza na kámen

Z vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pečlivě proděláme hnětačem s moukou, solí a olejem, až se těsto nelepí na stěny mísy. (Začneme s ...
23.02.2023

Pouťové koláče

Nejdříve si necháme vzejít kvásek a pak zaděláme těsto, které necháme aspoň hodinu v teple kynout. Mezitím si připravíme náplně. ...
11.07.2020

Pšeničný chléb s lievito madre

Tento chléb je vhodný díky tvárnosti těsta i pro začátečníky. Většinu práce obstará robot a to míchání/hnětení, následuje kynutí ve ...
05.12.2021

Rajčatový (olivový) chlebík

Do pekárny dáme tekuté, pak sypké suroviny, nakonec droždí a cukr. Spustíme program na těsto s přísadami (Panasonic SD 2500 - program 16) a pak ...
14.10.2022

Rohlíčky rolované

1. den ( Preferment ) Kvásek rozmícháme v 125 g vody, pečlivě promícháme resp. prohněteme s 250 g mouky. Přikryjeme potravinářskou fólií a ...
14.10.2022

Rozpeky

Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí, necháme promíchat a vykynout. Pak rozdělíme na 8 částí, vytvarujeme bochánky, zploštíme je a na ...
25.07.2020

Ruměnky vegan

Těsto nechám vypracovat v domácí pekárně. Nejprve vložím tekuté suroviny, pak suché a zapnu program na těsto. Po vypracování a nakynutí na ...
20.02.2023

Rychlý bochník

Suroviny na rozkvas necháme prokvasit 4 - 6 hodin na dvojnásobek. (Pokud je v místnosti chladno, dám do trouby a přihřeju na cca 30 °C.) Po kvalitním ...
28.07.2020

Rychlý bochník s pivem

K vzešlému (nabublinkovanému a na dvojnásobek zvětšenému rozkvasu) do mísy robota přidáme pivo, kefír, droždí, melasu a mouky. Necháme lehce ...
11.07.2020

Sójové výpečky

Sojové maso nejdříve necháme vzkypět v čisté vodě, tu pak slijeme a použijeme novou vodu s bujonem a bobkovým listem nebo zeleninový vývar. Vaříme ...
14.10.2022

Svačinovky

Nejprve si připravíme půlden dopředu rozvas, pak cca hodinu před mícháním těsta záparu/kaši a pak už stačí vše postupně nandat do pekárny či ...
26.07.2020

Sýrový chléb

Nejprve si nastrouháme sýr, ale do těsta přidáváme až později. Do mísy v pekárně dáme suroviny v tomto pořadí: chlebový kvásek, rozšlehané ...
26.03.2023

Šlehačková vánočka

Den předem si namočíme rozinky. Pokud jsou větší velikosti (např. sultánky), tak je raději pokrájíme na menší kousky. Kdo nemá rád rozinky, ...
28.07.2020

Špagety aglio olio e peperoncino

Špagety uvaříme podle doporučení na obalu. Mezitím si na středním plameni na oleji orestujeme oloupaný, středů zbavený a na tenké plátky česnek. ...
27.01.2024

Toastový chléb s lievito madre

Do mísy v pekárně dáme suroviny v tomto pořadí: lievito madre, voda, olej, droždí, cukr, mouky a sůl. Celý proces spolehlivě obstará pekárna ...
28.11.2023

Tofu vypečená slaninka

Tofu nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné, položíme mezi na papírovou utěrku a vymačkáme přebytečnou vodu (např. mezi dvě plastová ...
14.07.2022

Tofujíčka

Cibulku restujeme na oleji do požadované barvy (jen sklovatá či dozlatova). Mezitím si rukou do misky rozdrobíme tofu a ochutíme (resp. obarvíme) ho ...
20.02.2023

Trdelníky

Nejdříve rozmícháme droždí ve vodě s cukrem a necháme vzejít. Pak smícháme s ostatními surovinami na těsto, prohněteme a necháme vykynout. Po ...
20.02.2023

Tyčinky

(Nejdříve si nakrmíme a necháme uzrát tuhý pšeničný kvas - lievito madre. Cca 3 hodiny v teple stačí na dvoj- až trojnásobný objem. Pokud se ...
28.07.2020

Vánočka s pšeničným kváskem

Všechny suroviny kromě mandlí a namočeného ovoce řádně prohněteme ručně, pomocí domácí pekárny či robota. Nakonec lehce vmícháme namočené ...
28.07.2020

Vegan sýr

Všechny suroviny kromě přídavku rozmixujeme, podle chuti přidáme přídavek (bylinky či hrubozrnné koření) a promícháme a nalijeme do vhodných ...
21.02.2021

Vypečený chlebík

Vše postupně řidáváme do mísy robota, nejdříve tekuté, pak sypké. Mícháme cca 7 minut na pomalejší stupeň, 3 minuty rychlejší. Těsto ...
11.12.2021

Závin Štědrák

Suroviny na těsto smícháme (nejlépe v pekárně) a necháme vykynout v teple na dvojnásobek. Mezitím si připravíme náplně: Na ořechovou svaříme ...
20.02.2023

Zelný kváskový chléb

Nejprve dáme do pekárny rozkvas, vodu, pak mouky, sůl, droždí a cukr. Po částečném promíchání přidáme zelí a uzeninu. nelekejte se, těsto je ...
26.03.2023

Zrníčkový chlebík

Nejprve si navážíme či odměříme zrníčka podle chuti a zalijeme je převařenou vodou o stejném objemu nebo váze jako jsou suchá zrnka. Promícháme ...
26.03.2023