Bramborová buchta

Pekárna

29.05.2019

Suroviny :

na kvásek:
400 ml mléka
1/2 kostky droždí (asi 21 g)
1 KL cukru

dále:
300 g oškrábaných jemně nastrouhaných a hlavně tekutiny zbavených brambor
(na toto množství vymačkaných brambor používám většinou cca dvojnásobné množství syrových)
500 g hrubé pšeničné mouky (až 100 g nahrazuji celozrnnou špaldovou)
2 PL bramborového škrobu
100 ml (olivového) oleje
(2 - 4 prolisované stroužky česneku - já nedávám, nedělá nám na trávení dobře, ale kdo rád, směle do toho!)
4 KL soli
4 PL majoránky
(1 - 2 PL drceného kmínu)
pepř dle chuti




Postup :

Po opakovaných trápeních s "klesáním" středu buchty pečením ve vysoké formě (ať pekárny nebo pekáčku) jsem se rozhodla péct buchtu nízkou, jen v plechu s vyšším okrajem a nedám na to dopustit. Můžete samozřejmě zkoušet výšku buchty a vhodnou nádobu dle libosti, já jen chtěla varováním předjít případnému zklamání. Přestože vyjde třeba vzhledově nedokonalá, sní se vždy a poměrně rychle. ;-)

Z mléka, droždí a cukru si necháme vzejít kvásek. Mezitím oškrábeme brambory, najemno nastrouháme, necháme okapat v hustém cedníku a ještě rukou vymačkáme přebytečnou tekutinu. Doporučuji míchat v plastové míse, těsto rychleji vykyne. Smícháme vzešlý kvásek s ostatními surovinami, zakryjeme proti osychání a necháme cca půl hodiny v teple nakynout. Připravíme si plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem a těsto do něj přemístíme/vylijeme. Jen lehce urovnáme stěrkou nebo měchačkou urovnáme a vložíme do trouby. Pečeme na spodní a horní ohřev při 200 °C asi 45 minut.

(Pro masomilce můžeme vylepšit pokrájenou vyškvařenou slaninou, posekanými škvarky nebo nějakou pikantní klobáskou nakrájenou na menší kousky.)


Bramborová buchta - recept v PDF