Asijská polévka

Několik hodin až den předem si připravíme vejce. Nejprve je vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 7 minut. Po ukončení varu je vložíme do ...
14.10.2022

Bezmasé roštěnky vegan

Nejprve si předpřipravíme sušené sójové maso. Nejlépe ho zbavíme pachutí tak, že ho necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu ...
14.10.2022

Boršč s fazolemi

Na oleji zpěníme cibulku, vložíme česnek, zarestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu i řapíkatý celer a cca 10 minut za stálého míhání lehce ...
14.10.2022

Bramborový vegan guláš

Sojové kostky povaříme ve vývaru 20 minut. Tekutinu slijeme, ale uchováme na další vaření. Mezitím na oleji orestujeme cibulku, zaprášíme moukou, ...
14.10.2022

Brokolicová polévka

Brokolici očistíme, rozdělíme na menší kousky, pokud je košťál dřevnatý, dáme ho jen vyvařit, jinak ho pokrájíme na menší kousky. Brambory ...
14.10.2022

Cizrna na paprice

Na oleji zesklovatíme cibulku, zarestujeme protlak, vlijeme vodu s bujonem či vývar, přidáme koření a provaříme. Přidáme cca třetinu až polovinu ...
14.10.2022

Červená čočková

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme mrkev, zarestujeme. Přilijeme vývar, přidáme rajčata, protlak, koření a přivedeme k varu. Vsypeme čočku a ...
19.07.2022

Česnečka

Cibuli a česnek nasekáme na jemno. V hrnci rozehřejeme olej a zesklovatíme cibuli. Přidáme česnek, krátce orestujeme, zalijeme vodou. Přidáme ...
14.10.2022

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme ji v hrnci na polovině oleje dozlatova. Přidáme opláchnutou hlívu pokrájenou na kostičky, zalijeme vývarem, ...
14.10.2022

Dušená mrkev

Cibulku zesklovatíme na oleji, přidáme mrkev a restujeme asi 5 minut. Pak zalijeme vývarem a zvolna dusíme cca 15 minut. Záleží, kdo jak má rád na ...
14.10.2022

Eintopf vegan

Na oleji zesklovatíme cibulku, přisypeme zeleninu vyjma brambor, orestujeme ji: po chvíli zalijeme vývarem, přidáme brambory a vaříme mírným varem asi ...
26.04.2023

Falešná rybí polévka

Na másle orestujeme zeleninu, kterou poté vyjmeme, zvlášť také orestujeme rybí filé. Obojí společně prohřejeme, zalijeme vínem a necháme alkohol ...
14.10.2022

Fazolové lusky na kyselo

Cibulku zesklovatíme, (přidáme slaninu a orestujeme). Vsypeme ještě zmrzlé lusky, zalijeme vývarem, trochu okyselíme a zprudka vaříme do zredukování ...
14.10.2022

Francouzská cibulačka

Rozehřejeme olej a přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Za stálého míchání restujeme pět minut. Stáhneme plamen na minimum a přidáme bobkový ...
14.10.2022

Franfurtská polévka

Cibulku orestujeme na másle, zaprášíme moukou, necháme lehce opražit. Pak zalijeme studenou vodou nebo vývarem, pečlivě rozmícháme, aby nevznikly ...
14.10.2022

Hovězí na červeném víně

Maso rozkrájíme na větší kostky (asi 5 cm), osolíme, opepříme a zlehka obalíme v mouce. Orestujeme je postupně na rozehřátém sádle, aby se ...
16.07.2020

Hovězí s rajskou omáčkou

Jídlo připravujeme jak na sporáku, tak i v troubě. Proto je vhodné použít nádobu, která se hodí pro obojí. Maso omyjeme, případně odblaníme, ...
28.07.2020

Hrachová kaše

Nejdříve si přebereme hrách a propláchneme ho v cedníku. Vsypeme do hrnce a zalijeme asi půl litrem vody. Přidáme špetičku sody, špetičku soli, ...
11.12.2021

Chlebová pečeně

Na másle orestujeme cibulku, přidáme zeleninu a po lehkém opečení zalijeme vývarem. Asi 10 minut podusíme. Necháme lehce vychladnout a i s tekutinou ...
14.10.2022

Chřest

Zelený chřest opláchneme a ulomíme spodní konce (lámou se přesně v místě, kde by byly dřevnaté, cca v jedné čtvrtině odspodu). Potom je svážeme ...
14.10.2022

Italská fazolová polévka

Ve větším hrnci zesklovatíme na oleji cibulku. Pak vsypeme nakrájenou mrkev a asi 5 minut restujeme. Přisypeme řapítý celer, ten už opečeme jen ...
30.12.2023

Italské risotto

Nejdříve si připravíme zeleninový vývar, pokud nemáme v zásobě už hotový nebo masový. V hrnci se zesíleným dnem rozpustíme máslo, vsypeme na ...
14.10.2022

Katův šleh vegan

Nejprve si předpřipravíme sušené sójové maso. Nejlépe ho zbavíme pachutí tak, že ho necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu ...
29.08.2021

Koprová omáčka

Obereme si omytý kopr, mladé výhonky nadrobno nakrájíme a stonky nevyhazujeme. Přidáme je do základu omáčky pro lepší chuť. Z másla, oleje a mouky ...
14.10.2022

Krém z pečeného celeru

Očištěný celer nakrájíme na kostky, v míse promícháme s polovinou oleje a pořádně posolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Vše vysypeme na ...
14.10.2022

Krémová zeleninová

Očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, lehce osolíme, ...
14.10.2022

Kulajda

Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku a postupně po částech přiléváme studenou vodu a pečlivě rozmícháváme metličkou případné hrudky. ...
17.02.2023

Kuře na paprice

Maso očištíme, celé kuře naporcujeme, můžeme použít jen stehna a vykostěná prsa a zbytek použít na vývar. Porce osolíme, opepříme a zvolna ...
14.10.2022

Kuřecí polévka

Maso s kostmi omyjeme, větší kusy přesekneme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme cibuli, česnek, koření a na větší kusy ...
25.07.2020

Kuskus se zeleninou

Nejprve si připravíme zeleninový vývar. Pokud spěcháme, tak lze použít i z kostky. Pak na oleji necháme lehce zezlátnout drobně pokrájenou cibulku, ...
14.10.2022

Mrkvová polévka se zázvorem

Zeleninu očistíme a oloupeme. Cibulku a zázvor nakrájíme na malé kostičky, mrkev na asi 1 cm silná kolečka. Na oleji orestujeme mrkev s cibulkou asi 5 ...
01.08.2020

Nemaso po burgundsku

Zveganizovat takové ikonické pokrmy jako je pomalu dušené hovězí, je odvaha až drzost, ale já měla na tu omáčku takovou chuť... ;-) Nejdříve si ...
14.10.2022

Nerybí karbanátky

Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme celer, restujeme do lehkého opečení, zalijeme vývarem, vsypeme vločky, okořeníme a chvilku povaříme (do ...
23.02.2023

Nerybí polévka

Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme kořenovou zeleninu (kromě mrkve na plátky), zarestujeme. Zalijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol. ...
24.12.2020

Pórková (francouzská) polévka

Pórek očistíme, světlou část odkrojíme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Na oleji s máslem ...
14.10.2022

Ptáčky

Nejdříve si připravíme všechny suroviny a nakrájíme cibulku. Vše, co budeme balit do ptáčků, pokrájíme na podlouhlé kousky v délce vhodné k ...
23.04.2019

Segedín vegan

Nejprve si předpřipravíme sušené sójové maso. Nejlépe ho zbavíme pachutí tak, že ho necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu ...
14.10.2022

Sekaná vegan

Nejdříve si ideálně několik hodin dopředu horkou vodou zalijeme lněné semínko (buď rovnou mleté semínko nebo celé semínko, které následně s ...
11.12.2021

Sójové výpečky

Sojové maso nejdříve necháme vzkypět v čisté vodě, tu pak slijeme a použijeme novou vodu s bujonem a bobkovým listem nebo zeleninový vývar. Vaříme ...
14.10.2022

Sójový gyros

Nejprve si připravíme sušené sójové maso, nejlépe několik hodin předem. Plátky necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu vylijeme, ...
14.10.2022

Tomatová polévka

Na olivovém oleji zesklovatíme nadrobno pokrájenou malou cibulku a česnek. Přidáme rajčatový protlak a jednu plechovku loupaných rajčat nebo polovinu ...
14.10.2022

Uzená polévka

Ná trošce sádla z vývaru orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme očistěnou pokrájenou zeleninu a zalijeme teplým přecezeným vývarem (zbaveným ...
24.04.2015

Vegan Stroganov

Nejprve si připravíme sušené sójové maso. Kousky necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu vylijeme, sójové trochu maso vymačkáme ...
05.08.2023

Vídeňský bramborový

Brambory uvaříme ve slupce jako obvykle, jen je loupeme a dále zpracováváme ještě teplé. Mezitím si připravíme zálivku. Vývar zahřejeme k varu, ...
24.12.2020

Vločkové karbanátky

Zeleninovým vývarem (vodou s bujonem) prohřátým k varu zalijeme ovesné vločky, přidáme koření a pečlivě promícháme. Mezitím zesklovatíme na ...
30.10.2022

Zeleninová polévka s vločkami

Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme vločky, orestujeme je a ochutíme kurkumou. Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme zeleninu a zvolna vaříme asi ...
14.10.2022

Zeleninový vývar

V hrnci se zesíleným dnem nasucho orestujeme na větší kusy pokrájenou očištěnou zeleninu, až zavoní, přilijeme vodu se špetkou soli a necháme ...
22.07.2020

Žebra Efčí

Uzená žebra rozdělíme tak, aby se nám vešla naskládat do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, přidáme koření a zvolna vaříme asi hodinu až hodinu a ...
25.07.2020