Kulajda

Polévka

18.07.2021

Suroviny :

50 g (rostlinného) másla nebo oleje
50 g hladké mouky
1,5 l vody nebo vývaru
asi 200 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky
(50 až 100 g slaniny pokrájené na kostičky nebo uzeného masa rpo vegany lze nahradit uzeným tofu pokrájeným na malé kostičky)
1 menší nadrobno pokrájená cibulka
1/2 skleničky nakládaného kopru nebo odpovídající množství čerstvého
1/4 l mléka nebo smetany (rostlinné alternativy)
sůl, pepř, ocet
hrst sušených hub předem namočených nebo dvě hrsti čerstvých, např. žampionů nakrájených na plátky




Postup :

Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku a postupně po částech přiléváme studenou vodu a pečlivě rozmícháváme metličkou případné hrudky. Dolijeme zbytek vody, přidáme mléko, brambory, houby, sůl, pepř a vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Polévku je potřeba průběžně míchat, protože má tendenci se přichytávat. Vedle si na pánvi na trošce oleje opečeme cibulku (a slaninu či tofu) a přidáme do polévky. Nakonec přidáme nakládaný kopr i s nálevem. Pokud používáme kopr čerstvý, přidáme ho do polévky těsně před dovařením a nakonec dochutíme převařeným octem případně solí.

Kulajda - recept v PDF