Vločkové karbanátky

Hlavní jídlo

08.09.2019

Suroviny :

množství na 3 porce:
125 g jemných ovesných vloček
250 ml zeleninového vývaru nebo vody s bujonem (půl kostky)
2 KL Koření od Antonína Italské těstoviny
1 KL Koření od Antonína Mletá masa


2 PL (olivového) oleje
1 menší cibule pikrájené na menší kostičky
2 středně velké mrkve (očištěné a najemno nastrouhané)

2 vejce
asi 10 PL lžic (kukuřičné) strouhanky a další na obalení
hrst posekané petrželky




Postup :

Zeleninovým vývarem (vodou s bujonem) prohřátým k varu zalijeme ovesné vločky, přidáme koření a pečlivě promícháme. Mezitím zesklovatíme na oleji cibulku a lehce orestujeme mrkev. Obě směsi promícháme a necháme zchladnout přibližně na tělesnou teplotu nebo i více (směs lze připravit i den předem). Do zchladlé směsi přidáme petrželku, vejce, promícháme a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme placičky/karbanátky (ruce si vlhčíme vodou), obalíme ve strouhance, vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na horní a spodní ohřev asi 30 minut. V polovině pečení můžeme placičky otočit, aby byly rovnoměrně opečené. Karbanátky lze samozřejmě také usmažit, ale i pečené křupou :-)

Podáváme s oblíbenou přílohou jako hlavní jídlo nebo jako předkrm či mlsání k pivu a vínu, protože i studené chutnají skvěle.

Tip: Obměnou nebo vylepšením může být přidání sýra, např. 30 g jemně strouhaného parmazánu nebo 50 g strouhaného tučnějšího sýra do vločkové směsi ještě před obalováním.

Vločkové karbanátky - recept v PDF