Hrachová kaše

Hlavní jídlo

11.12.2021

Suroviny :

na 3 porce:
asi 250 g suchého (loupaného) půleného hrachu
půl litru vody a další horká voda na dolévání
špetička jedlé sody
sůl, pepř
1 polévková lžíce hladké mouky
asi 200 ml zeleninového vývaru
olej
2 cibule oloupané a nakrájené na tenká čtvrtkolečka
1 až 2 stroužky česneku
lžička majoránky
špetka (snítka) saturejky



Postup :

Nejdříve si přebereme hrách a propláchneme ho v cedníku. Vsypeme do hrnce a zalijeme asi půl litrem vody. Přidáme špetičku sody, špetičku soli, větší špetku nebo snítku saturejky a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu sbíráme lžící. Vaříme (částečně zakryté) půl hodiny. Pozor, má tendence utíkat! Mezitím si do malého kastrůlku nalijeme asi 1 cm oleje, přidáme cibuli a pomalu za občasného míchání restujeme.
Průběžně a určitě po půl hodině vaření hrachu zkontrolujeme, zda se nevyvařila voda, osolíme špetkou soli a promícháme. Ještě cca 15 minut mírně vaříme.
Mezitím odbereme do dalšího kastrůlku z restované cibulky 2 lžíce oleje, přidáme lžíci mouky, mícháme a necháme jíšku vzkypět. Pak ji zalijeme horkým vývarem, pečlivě rozmícháme a zvolna vaříme po dobu dovařování hrachu. Ochutíme rozmačkaným česnekem, majoránkou, solí i pepřem a vlijeme jíškovou směs. Ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence.

Podáváme s orestovanou cibulkou a kyselou okurkou. Masojedlíci navíc s párkem, klobáskou nabo opečenou slaninou. Vegani si doplní tempehem nebo tofuslaninkou a vegetariáni třeba vejcem (vařeným nebo volským okem).

Hrachová kaše - recept v PDF