Kuskus se zeleninou

Hlavní jídlo

15.04.2019

Suroviny :

na 2-3 středně velké porce:
150 ml kuskusu (pro správný poměr suchého kuskusu a tekutiny je vhodné měřit objemovými jednotkami)
250 ml zeleninového vývaru (voda, 1 menší cbule, kousek celeru, 2 mrkve, bylinky)
cca 500 ml mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice, zelené fazolky)
1 menší cibule
olivový olej, máslo
1 KL soli, pepř, koření dle chuti (doporučuji Formaggio od Koření od Antonína cca 2 KL)
(nastrouhaný sýr)



Postup :

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, cibulku ponecháme vcelku (klidně i s pěknou slupkou), ostatní zeleninu očistíme a pokrájíme na větší kusy. Vaříme mírným varem alespoň půl hodiny. Zeleninu pak již nepoužijeme, svou chuť vydala do vývaru. Pak na oleji s máslem necháme lehce zezlátnout drobně pokrájenou cibulku, vsypeme mraženou zeleninu zeleninu, orestujeme, okořeníme a zalijeme vývarem. Lehce podusíme do požadované měkkosti (my rádi spíše "na skus"). Vsypeme kuskus, promícháme a přivedeme k varu. Vypneme zdroj tepla a přikryté necháme dalších 10 minut odstát. Potom kuskus načechráme, tedy promícháme, podle potřeby dochutíme a podáváme (posypané sýrem).

Kuskus se zeleninou - recept v PDF