Hovězí na červeném víně

Hlavní jídlo

04.12.2014

Suroviny :

(4 porce)
asi 600 g zadního hovězího
lahvinka dobrého červeného vína (raději suché)
větší mrkev a podobný kus celeru - nakrájené na kostičky
(celkem asi 200 g)
1 větší cibule pokrájená nahrubo
1/4 l vývaru
50 g slaninky nakrájené na kostičky
2 PL sádla nebo oleje
2 PL másla
sůl
pepř
1 - 2 PL hladké mouky
stroužek česneku
větvička rozmarýnu
dvě větvičky tymiánu
2 bobkové listy



Postup :

Maso rozkrájíme na větší kostky (asi 5 cm), osolíme, opepříme a zlehka obalíme v mouce. Orestujeme je postupně na rozehřátém sádle, aby se zatáhlo a dostalo lehce hnědou barvu. Vyjmeme maso, na výpeku opečeme nejdříve slaninku, potom přidáme zeleninu a restujeme do mírného zhnědnutí. Zalijeme půl litrem vína a necháme víno částečně odpařit. Vložíme maso, přidáme vývar, koření a česnek, uvedeme do varu a necháme zvolna dusit dvě hodiny. Občas promícháme. Až bude maso měkké, vyjmeme ho, odstraníme česnek i koření a šťávu se zeleninou propasírujeme nebo rozmixujeme. Vmícháme máslo. Ochutnáme, případně dosolíme a podáváme nejlépe se šťouchanými nebo pečenými bramborami.

Vylepšit můžeme pomalu opékanou cibulí na olivovém oleji, kterou jsme nakrájeli na měsíčky a ochutili při restování solí a snítkou rozmarýnu.

Hovězí na červeném víně - recept v PDF