Nemaso po burgundsku

Hlavní jídlo

28.05.2021

Suroviny :

na nemaso:
200 g pšeničné bílkoviny (gluten)
4 polévkové lžíce lahůdkového droždí
2 lžičky oblíbeného koření (Antonín, guláš, grilovací...)

250 ml teplého zeleninového vývaru (nebo voda a 1/2 bujonu)
2 polévkové lžíce rajského protlaku

na omáčku:
olej
2 velké cibule
půl bulvy celeru
4 velké mrkve
lahvinka červeného vína
3 stroužky česneku
čerstvý nebo sušený rozmarýn a tymián
2 bobkové listy
3 stroužky česneku
zeleninový vývar (nebo voda a 1 a 1/2 bujonu)
sůl, pepř




Postup :

Zveganizovat takové ikonické pokrmy jako je pomalu dušené hovězí, je odvaha až drzost, ale já měla na tu omáčku takovou chuť... ;-)

Nejdříve si připravíme nemaso. Smícháme suché suroviny, přidáme tekuté a pečlivě rozmícháme (např. hnětačem cca 5 minut). Z hmoty vytvarujeme libovolné tvary a cca 45 minut vaříme v páře (třeba na pařáčku ve varných sáčcích).

Na omáčku si na oleji zesklovatíme nahrubo pokrájenou cibuli, poté přidáme na kousky nakrájený celer i mrkev a společně restujeme (do lehkého zhnědnutí některých kousků). Zalijeme půl lahví vína a necháme odpařit alkohol. Vložíme k zelenině nemaso, koření a zalijeme vývarem, aby zelenina a nemaso byly ponořené. Pomalu dusíme cca 2 hodinky.
Ochutnáme, případně dosolíme a dopepříme.

Můžeme omáčku nechat s kousky zeleniny nebo po vyjmutí nemasa lehce nebo dohladka rozmixovat ponorným mixérem. Nemaso pak vrátíme do omáčky.

Podáváme s oblíbenou přílohou, u nás vedou šťouchané brambory s cibulkou a místo oblohy přidáváme rybíz ala brusinky nebo cibuládu.

Nemaso po burgundsku - recept v PDF