Koprová omáčka

Hlavní jídlo

14.10.2022

Suroviny :

50 g másla
2 polévkové lžíce olivového oleje
5 polévkové lžíce hladké mouky
750 ml zeleninového vývaru
250 ml mléka
400 g kysané smetany
velká snítka kopru
1,5 lžičky soli
2 polévkové lžíce převařeného octa nebo citrónové šťávy



Postup :

Obereme si omytý kopr, mladé výhonky nadrobno nakrájíme a stonky nevyhazujeme. Přidáme je do základu omáčky pro lepší chuť. Z másla, oleje a mouky usmažíme světlou jíšku, přilijeme studený vývar a pečlivě rozmícháme. Přidáme koprové stonky, sůl a pozvolna 15 minut vaříme. Pak přelijeme do dalšího hrnce přes síto, odstraníme tím stonky a případné hrudky. Do přecezeného základu vmícháme kysanou smetanu a necháme asi 5 minut provařit. Vsypeme kopr, zamícháme, přidáme ocet a necháme jen lehce probublat. Osolíme, okyselíme nebo dosladíme podle chuti. Podáváme s bramborem a vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a kynutým knedlíkem.

Koprová omáčka - recept v PDF