Chřest

Hlavní jídlo

23.04.2019

Suroviny :

na 2-3 porce:
svazek zeleného (bílého) chřestu
po 1 KL másla, cukru a soli
vroucí voda
provázek



Postup :

Zelený chřest opláchneme a ulomíme spodní konce (lámou se přesně v místě, kde by byly dřevnaté, cca v jedné čtvrtině odspodu). Potom je svážeme do otýpky po cca 8-10 kusech potravinářským provázkem. Uvaříme si vodu v konvici, do vyššího hrnce vlijeme část vody, přidáme máslo, cukr i sůl, uvedeme do varu a vložíme svázané otýpky chřestu. Dolijeme horkou vodou jen tolik, aby špičky zůstaly nad hladinou. Vaříme cca 3 minuty. (Pokud nemáme vysoký hrnec, dáme otýpky na šikmo a v polovině vaření překlopíme na druhou stranu.)
Ulomené konce povaříme ve vývaru a vývar použijeme například na polévku nebo risotto.

Bílý chřest připravujeme podobně, jen ho musíme po ulomení konců v dolní polovině až dvou třetinách oloupat. Var prodloužíme asi na dvojnásobek. U bílého chřestu je typická mírně nahořklá chuť, tak se nelekejte.

Vždy je lepší chřest nedovařit než rozvařit!

Podáváme s přílohou podle chuti a ideálně s holandskou omáčkou. Pokud nemáte čas nebo náladu na tuto omáčku, stačí rozpustit čtvrtinku másla a smíchat s kelímkem kysané smetany, lehce osolit, opepřit a dochutit 1 KL dijonské hořčice či citronovou šťávou.

Chřest - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na holandskou omáčku.