Litý kynutý koláč s drobenkou

Moučník

24.04.2019

Suroviny :

na těsto:
300 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 KL cukru
půl kostky droždí (asi 21 g)
1 vejce
50 g cukru moučka
60 g rozpuštěného a zchladlého másla nebo hery
špetka soli
1 PL rumu

na drobenku:
100 g cukru
75 g hrubé mouky
60 g másla nebo hery
1 KL skořice
(75 g mletého máku)



Postup :

Z mléka, 1 KL cukru a droždí rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Ten smícháme s ostatními ingrediencemi na řídší těsto, které necháme v teple vykynout. Mezitím si připravíme ovoce (švestky, meruňky, borůvky, rybíz...) odstopkujeme, případně vypeckujeme a rozpůlíme. Přísady na drobenku ručně promícháme a rozdrobíme.
Vykynuté těsto vylijeme na plech s pečíčím papírem a poklademe ovocem. Nakonec bohatě posypeme připravenou drobenkou. Pečeme asi 40 minut při 180 °C.

Tip: Drobenka s přidaným mákem náramně sluší především švestkám.

Litý kynutý koláč s drobenkou - recept v PDF