Burgerové housky

Pekárna

09.07.2019

Suroviny :

na kvásek:
120 ml vlažné vody
půl kostky čerstvého droždí (21 g)
1 KL cukru

dále:
120 ml mléka
1 vejce
380 - 410 g pšeničné hladké mouky (cca čtvrtinu nahrazuji špaldovou či pšeničnou chlebovou)
40 g rozpuštěného másla nebo oleje
1 KL soli

(150 g tuhého pšeničného kvasu - lievito madre, rozkvašený nejméně 3 h předem, ale lze úplně vynechat)

na pomazání vodu, olej, máslo nebo rozšlehané vejce

na posyp semínka podle chuti



Postup :

Z vlažné vody, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní suroviny (mouky nejdříve menší množství, postupně podle potřeby přidáváme) a v robotu nebo ručně propracujeme, až se těsto bude odlepovat od stěn. Necháme v teple asi půl až 1 h kynout. Po vykynutí na dvojnásobek těsto rozdělíme na potřebný počet kousků (já na 7 částí, protože většinou chystám 7 burgerů v burger/lívanec pánvi). Vytvarujeme, položíme na plech s pečícím papírem a opět necháme v teple přikryté proti osychání dokynout (asi půl hodinky). Orosíme vodou či potřeme omastkem nebo vejcem, posypeme semínky. Pečeme cca 15 až 20 minut v předehřáté troubě na horní a spodní ohřev při 180 °C.

Burgerové housky - recept v PDF

Inspirováno receptem Kitchinette .

Pokud Vás zajímá čím housky naplnit, tak doporučuji opéct nebo ogrilovat žampiony potrobello nebo ještě lépe si nachystat čočkové burgery a doplnit zeleninou i omáčkami dle vlastní chuti.