Lasagne vegan

Hlavní jídlo

30.10.2021

Suroviny :

pro 6 porcí

kupované suché (cca 500 g), chlazené nebo doma vyrobené lasagne

na bešamel:
100 g oleje
100 g hladké mouky
1 litr rostlinného mléka
sůl (asi 2 lžičky) nebo kostka zeleninového bujonu
strouhaný muškátový oříšek

na tomatovou omáčku:
1 cibule nakrájená na kostičky
olej (nejlépe s přídavkem trošky oleje z naložených sušených rajčat)
1 uzené tofu nahrubo nastrouhané
1 natural tofu rozdrobené
2 lžíce krájených sušených rajčat v oleji
2 lžičky koření "Bejby špagety" nebo podobné chuti
4 lžíce sojové omáčky
2 plechovky loupaných drcených rajčat
menší rajčatový protlak
500 pasírovaných rajčat (například z tetrapackové krabičky nebo domácích)
po 2 polévkových lžících sušeného koření: oregano, bazalka, tymián



Postup :

Začneme bešamelovou omáčkou: z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou pečlivě rozmícháváme v postupně přilévaném mléce. Ochutíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a solí. Necháme chvilku projít varem a odstavíme. Pak připravíme tomatovou omáčku: v hlubší pánvi si na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme tofu a orestujeme ho. Ochutíme kořením na špagety, přidáme protlak, drcená i pasírovaná rajčata, přivedeme k varu, nakonec vmícháme sušené bylinky, dochutíme. Celková chuť by měla být výraznější než k běžnému podávání, aby výsledný pokrm nebyl nevýrazný. Do vhodné nádoby dáme na dno vrstvu bešamelu, poklademe jednou vrstvou lasagní. Pak obě omáčky smícháme a už můžeme střídat vrstvu omáčky a těstovin. Končíme omáčkou.

Nádobu před pečením překryjeme víkem nebo alobalem a dáme na 180°C péct na 30 minut, odkryté ještě cca 15 minut dopečeme. Povrch před podáváním sypeme lahůdkovým droždím či čerstvými bylinkami podle chuti.

Tip: Lasagne můžeme ještě obohatit pokrájenými olivami nebo žampiony či čímkoliv dobrým, co máme v lasagních rádi...


Lasagne vegan - recept v PDF