Nemaso

Hlavní jídlo

05.12.2021

Suroviny :

na 6-8 plátků:
180 g pšeničné bílkoviny (lepku)
3 polévkové lžíce lahůdkového droždí
3 lžičky oblíbeného koření (Antonín)

1 kostka (vanička) zeleninového bujonu
100 ml horké vody
100 ml studené vody
asi 240 g vařených (červených) fazolí např. pevný obsah plechovky bez nálevu



Postup :

Suché suroviny (bílkovinu, droždí i koření) promícháme ve větší misce.
Bujon rozmícháme v horké vodě. Do vyšší nádoby odvážíme fazole a doplníme je studenou vodou do celkové hmotnosti 340 g, přidáme vodu s bojonem a rozmixujeme ponorným mixérem. Nemusí být dohladka, kousky udělají pěknou strukturu. Obsahy obou nádob rychle smícháme, chvilku necháme odpočinout a pak chvilku propracováváme rukama (popotahujeme, mačkáme). Hmotu rozdělíme na části, vytvarujeme plátek (ne)masa, zabalíme do alobalu, potravinářské fólie nebo varného sáčku a vložíme do parní lázně (na pařáček) a vaříme 40 minut na střední stupeň.

Podáváme s oblíbenou přílohou místo masa nebo můžeme dále zpracovávat do salátů, k omáčkám a podobně.

Nemaso - recept v PDF

Původní recept na domácí seitan.