Tyčinky

Pekárna

08.06.2019

Suroviny :

(150 g tuhého pšeničného kvasu nakrmeného cca 3 hodiny předem)

na kvásek:
240 g vlažné vody
1/3 kostky droždí, tj. cca 14 g
1 KL (hnědého) cukru (medu, sladěnky)

dále:
400 g mouky
( např.
200 g hladké pšeničné,
100 g hladké špaldové,
100 g pšeničné chlebové)
2 a 1/4 KL soli
2 PL (olivového) oleje
koření podle chuti
(např. 1,5 KL drceného a 1,5 KL celého kmínu nebo 2 KL provensálského koření či mleté papriky)




Postup :

(Nejdříve si nakrmíme a necháme uzrát tuhý pšeničný kvas - lievito madre. Cca 3 hodiny v teple stačí na dvoj- až trojnásobný objem. Pokud se nechceme zabývat tímto rozkvašováním, klidně se to dá zvládnout jen s kvasnicemi.)

Droždí rozmícháme ve vlažné vodě s cukrem a necháme vzejít kvásek. V míse pekárny nebo pomocí robotu (případně ručně) zaděláme kvásek s ostatními surovinami v nelepivé těsto a zakryté proti osychání necháme cca půl hodinky odpočinout a kynout. Pak rozválíme na lehce pomoučené podložce na plát o tloušťce cca půl až jeden cm. Krájíme kolečkem na pizzu na centimetrové proužky, přehneme na polovinu a podélně zkroutíme. (Množství těsta mi vyšlo na cca 3 plechy.) Pečeme na plechu s pečícím papírem horkovzduchem asi 15 minut při 180 °C do zlatavé barvy a nakonec ještě tyčinky můžeme při pootevřených dvířkách chladnoucí trouby nechat dosušit.

Podáváme jako chroupání k vínu či pivu nebo s oblíbeným dipem.

Tyčinky - recept v PDF

Vyházela jsem hodně z receptu na žížalky , změnila jsem koření a hlavně přidala tuhý kvas.