Dušená mrkev

Hlavní jídlo

14.10.2022

Suroviny :

asi 1 kg očištěné mrkve nakrájené nebo nastrouhané na silnější plátky, jemné hranolky nebo kostičky
1 oloupaná a na kostičky nakrájená středně velká cibule
2 polévkové lžíce oleje
1/4 l zeleninového vývaru
Lžička kukuřičného (bramborového) škrobu
půl mocca šálku vody
sůl, pepř



Postup :

Cibulku zesklovatíme na oleji, přidáme mrkev a restujeme asi 5 minut. Pak zalijeme vývarem a zvolna dusíme cca 15 minut. Záleží, kdo jak má rád na skus nebo rozdušenou. Nakonec do mrkve vmícháme na zahuštění škrob rozmíchaný v trošce vody a za stálého míchání necháme provařit asi 3 minuty. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rozpeky, vařenými brambory nebo třeba gnocchi.

Masojedlíkům bude tato mrkev chutnat s vypečeným vepřovým masem z konzervy, veganům třeba s opečeným tofu.

Dušená mrkev - recept v PDF