Rybíz a la brusinky
Zavařování
28.07.2020
Suroviny :
1 kg červeného rybízuna přelití 1/4 l vody a 1/4 l octa
dále:
650 g cukru
1,5 dl vody
svitek skořice, 5 hřebíčků
40 ml rumu
Postup :
Rybíz zbavený stopek přelijeme svařenou vodou s octem a po chvilce scedíme. Přidáme vodu, cukr, koření (nejlépe v čajovém sáčku, abychom ho nemuseli pak obtížně vybírat) a povaříme za mírného varu a stálého míchání asi 10 minut. Vmícháme rum a ještě horké plníme do čistých skleniček. Sterilujeme v troubě ve vodní lázni při 180 °C na horní a spodní ohřev 25 minut, pak vypneme a necháme ještě využít zbytkového tepla aspoň 20 minut. Po zchladnutí zkontrolujeme přichycení víček, skleničky označíme a používáme jako brusinky ke svíčkové nebo třeba do jogurtu.Dávka je na cca 9 přesnídávkových skleniček.
Rybíz a la brusinky - recept v PDF