Sushi
Hlavní jídlo
14.10.2022
Suroviny :
Na 3 porce:3 až 4 ks plátky řasy nori
250 g sushi rýže
400 ml vody a další voda na proplachování
45 g rýžového octa
30 g cukru krupice
7 g soli
do náplně například:
zelená okurka
barevné papriky
avokádo
(pro nevegetariány uzený losos, ančovičky)
k podávání:
sojová (nebo rybí) omáčka
nakládaný zázvor
wasabi pasta nebo křen
Postup :
Nejprve připravíme rýži, kterou zalijeme v míse studenou vodou a necháme cca čtvrt hodinky stát. Pak až desetkát propláchneme pokaždé novou studenou vodou, scedíme a rýži vložíme do mísy rýžovaru. Zalijeme studenou vodou v potřebném množství (pokud je na obalu rýže doporučeno jiné množství vody, řídíme se tímto doporučením). Před samotným vařením rýži necháme čtvrt až půlhodinku stát. Pak spustíme režim varu a přípravu ponecháme na rýžovaru. Po automatickém vypnutí necháme ještě 5 minut dojít mimo zdroj tepla. Mezitím si připravíme octový nálev prohřátím octa, cukru a soli v mikrovlnce a důkladným rozmícháním. Uvařenou rýži vyklopíme do širší mísy a načechráme vařečkou nebo vidličkou. Postupně do rýže vmícháváme octový nálev a necháme směs za občasného promíchání zchladnout.Mezitím si nakrájíme zeleninu na tenké plátky, delší nudličky nebo dlouhé hranolky. Podložku na sushi obalíme potravinářskou folií, připravíme si vše potřebné na dosah a navíc ještě misku s vodou K namáčení rukou.
Plátek řasy položíme hrubou stranou nahoru, poklademe cca centimetrovou vrtvou rýže, ale nejvzdálenější okraj necháme bez náplně. Rýžovou směs uhladíme navlhčenými prsty, zeleninu nebo rybu položíme ve stejném směru jako volný okraj do cca první třetiny až poloviny. Pomocí podložky stáčíme řasu s náplní do pevné ruličky, před koncem stáčení volný okraj řasy navlčíme vodou, dotočíme. Navlhčená řasa se tak přilepí a váleček pevně uzavře. Krájíme ve vodě namočeným ostrým nožem na 1 až 2 cm plátky a ihned podáváme s mističkou sojové omáčky, trochou wasabi pasty a nakládaným zázvorem.
Jíme rukou nebo hůlkami.
Sushi - recept v PDF
Inspirováno webem Meg v kuchyni.