Pšeničný chléb s lievito madre

Pekárna

05.12.2021

Suroviny :

300 g vzešlého lievito madre
(cca 50 g LM z lednice rozmícháme ve 100 g mírně teplé vody a přidáme 200 g polohrubé mouky, prohněteme a vložíme do zavařovací sklenice. Necháme v teple narůst na více než dvojnásobek. Zbytek zase odložíme do chladničky.)

700 g vlažné vody nebo vody s s pivem
4 lžičky soli
1000 g pšeničné mouky ( část celozrnné, chlebové, špaldové a cca polovinu celkového množství hladké bílé)
14 g droždí
1 lžička cukru (sladu, sladěnky)



Postup :

Tento chléb je vhodný díky tvárnosti těsta i pro začátečníky. Většinu práce obstará robot a to míchání/hnětení, následuje kynutí ve vyolejované míse, překládání těsta, vytahování a stáčení těsta na podložce, kynutí v ošatce, vyklopení na pečící papír a přesunutí na vyhřátý kámen v troubě. Pokud s pečením takového chleba nemáte zkušenosti, oslovte mne nebo pohledejte na internetu či ve FB skupině Pečempecen.cz (Lievito madre pracuje svižněji než žitný kvásek, takže celý proces je o hodně rychlejší a snadnější.) Přestože je chlebík čistě pšeničný, chutná výborně a střídku má přímo mechovou.

Skvěle funguje i opékání na grilu či v toustovači (placičky o velikosti dlaně a tloušťce cca 1 cm.)


Pšeničný chléb s lievito madre - recept v PDF