Lněný toastový

Pekárna

07.12.2022

Suroviny :

na záparu:
30 g lněného semínka
30 g ovesných či žitných vloček
300 g horké vody
dále:
300 g vzešlého lievito madre (předem připraveného z kousku LM rozmíchaného s
100 g vlažné vody a 200 g polohrubé mouky)
asi 10 droždí (cca čtvrt kostky)
1 lžička cukru
100 g hladké (špaldové) mouky
100 g celozrnné pšeničné
100 g pšeničné mouky
30 g oleje
2 lžičky soli



Postup :

Asi 8 - 12 h předem si rozmícháme (namnožíme) lievito madre (LM). Také zalijeme lněné semínko a vločky horkou vodou a necháme ho ve vodě odstát/nabobtnat po dobu zrání LM. Před mícháním těsta záparu ze semínek rozmixujeme do hrubosti podle osobních preferencí.
Do nádoby pekárny dáme všechny suroviny nejdřív tekuté a pak suché, zapneme příslušný program a pak už se jen těšíme ;-)
Občas je nutné korigovat hustotu těsta přidáním mouky nebo vody, ale to už záleží od druhu pekárny a oku/hmatu dohlížejícího pekaře či pekařky.

Lněný toastový - recept v PDF