Katův šleh vegan

Hlavní jídlo

29.08.2021

Suroviny :

100 g sójových nudliček
3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vodou s bujonem 2 bobkovými listy a 1/2 lžičky soli navíc)

na marinádu:
6 lžic oleje
1 lžíce (Vitana) chilli omáčky
2 lžíce (ostrého) kečupu
2 lžíce umeocta
2 lžíce sojové omáčky
1 lžička soli
(1 lžíce javorového nebo agáve sirupu)
1/4 lžičky mletého chilli
1 lžička mleté uzené papriky
1 lžička koření na sojové maso
1 lžička mleté sladké papriky

olej
2 větší cibule nakrájené na půlkolečka
2 červené kapie nakrájené na proužky
4 nakládané okurky nakrájené na šikmá půlkolečka
1 plechovka drcených rajčat
3 stroužky česneku posekaného nadrobno (ideálně napřed nakrájet na plátky)
sůl pepř



Postup :

Nejprve si předpřipravíme sušené sójové maso. Nejlépe ho zbavíme pachutí tak, že ho necháme přejít varem (vzkypět) v čisté vodě. Tuto vodu vylijeme, sójové masu trochu vymačkáme a zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem. Sójové nudličky povaříme ve vývaru nebo vodě s bujonem a kořením 20 minut. Scedíme vodu (ponecháme si trochu pro případ potřeby na podlití). Nudličky vymačkáme, naložíme do marinády a necháme aspoň hodinu proležet.

Na trošce rozehřátého oleje opečeme nudličky, vyjmeme je z pánve, podle potřeby přilijeme trochu dalšího oleje a cca 5 minut za stálého míchání na něm restujeme dozlatova cibulku, vsypeme k ní nakrájenou kapii, restujeme společně 3 minuty, přidáme drcená rajčata, česnek, přivedeme k varu, vmícháme okurky, opečené sójové nudličky a společně prohřejeme. Ochutnáme a dochutíme.

Podáváme s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.

Katův šleh vegan - recept v PDF