Houstičky

Pekárna

02.08.2022

Suroviny :

280 ml mléka
půl kostky čerstvého droždí (21 g)
1 lžička cukru
celkem 520 g mouky (pšeničné hladké, špaldové či špaldové chlebové)
60 g rozpuštěného másla
2 lžičky soli



Postup :

Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. V pekárně či robotu necháme všechny suroviny propracovat. Těsto by mělo mít konzistenci asi jako na vánočku, doladíme tedy moukou nebo mlékem podle potřeby. Necháme v teple asi půl až 1 h kynout. Po vykynutí na dvojnásobek těsto rozdělíme na 15 až 16 kousků (po cca 56 g těsta), vytvarujeme/upleteme a opět necháme v teple přikryté hezky nakynout (asi půl hodinky). Porosíme vodou, posypeme solí a kmínem, mákem či jinými semínky. Pečeme cca 10 minut v předehřáté troubě na 230 °C.

Tip: Zkoušela jsem péct i v horkovzdušné fritéze, při 160 °C z každé strany 5 minut, ale zdají se mi houstičky pak tužší.

Houstičky - recept v PDF

Inspirováno výzvou pana Cuketky a jeho receptem Špaldové pletýnky.