Bazalkové pesto vegan
Ostatní
07.09.2021
Suroviny :
asi půl litru bazalkových lístků50 ml olivového oleje
50 ml slunečnicových semínek
2 stroužky česneku
půl lžičky soli
(další olej na zalití hladinky pro uchování v lednici)
Postup :
Oprané a okapané lístky bazalky vložíme do vysoké nádoby (ideálně té dodávané s ponorným mixérem), přidáme olej, semínka sůl a na kousky pokrájený česnek. Rozmixujeme do požadované jemnosti či hrubosti. Podáváme k těstovinám, jako vylepšení do tomatové omáčky na pizzu, na grilovanou zeleninu apod. Bazalka velmi rychle tmavne (i v pestu), takže pokud chceme mít svěží barvu, připravujeme těsně před poudáváním. V ledničce může během několika dní podlehnout zkáze, proto doporučuji zbývající pesto rozdělit na menší dávky a zamrazit. (Balíčky v potravináčské folii nebo kostičky z platíčka na výrobu ledu.)Bazalkové pesto vegan - recept v PDF