Tomatová polévka
Polévka
14.10.2022
Suroviny :
menší cibulkaolivový olej
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
2 plechovky loupaných drcených rajčat (nebo 5 čerstvých rajčat)
asi litr zeleninového vývaru
sůl
pepř
tymián, bazalka, oregano
mražené zelené fazolové lusky
cuketka (třetina až polovina menší čerstvé) nebo 2 - 3 řapíky celeru
kysaná smetana nebo žervé na dozdobení
Postup :
Na olivovém oleji zesklovatíme nadrobno pokrájenou malou cibulku a česnek. Přidáme rajčatový protlak a jednu plechovku loupaných rajčat nebo polovinu spařených, oloupaných a pokrájených čerstvých rajčat. Přidáme sůl, pepř a bylinky. Povaříme 15 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme cca 1/3 balíčku mražených zelených fazolových lusků a druhou polovinu rajčat. Povaříme. Mezitím na pánvi na trošce olivového oleje orestujeme na plátky pokrájenou cuketku (nebo řapíkatý celer). To pak přidáme do polévky a necháme lehce probublat. Na talíři zdobíme lžící kysané smetany/žervé a lístky čerstvé bazalky.Tomatová polévka - recept v PDF