Tiramisu vegan

Moučník

06.05.2023

Suroviny :

na piškotový korpus:
240 g hladké (špaldové) mouky
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
200 ml rostlinného mléka
1 polévková lžíce rumu
2 lžičky jablečného octa nebo citronové šťávy
3 polévkové lžíce oleje

nebo vegan sušenky (třeba Lotus)

vychlazená káva (espresso zředěné 1:1 studenou vodou s ledem)
1 PL rumu

na krém:
250 ml veganské smetany ke šlehání
(1 vegan ztužovač šlehačky)
1 bílé tofu
2 lžíce citronové šťávy
5 PL moučkového cukru
1 PL rumu
50 ml vody nebo rostlinného mléka
asi 1/2 lžičky soli (podle individuálních preferencí)

kakao a granko na dozdobení



Postup :

Nejprve si upečeme piškotový korpus: Smícháme zvlášť sypké a zvlášť tekuté suroviny. Oboje pak rychle prošleháme metličkou nebo ručním mixérem dohromady, těsto rozetřeme v tenké vrstvě na pečící papír na plechu, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a upečeme horkovzduchem asi 13 minut. Upečení kontrolujeme vpichem špejlí. Po chvíli chladnutí pomocí dalšího plechu překlopíme vrchní stranou dolů, aby se korpus nezapařil. Můžeme nakrájet na cca velikost cukrářských piškotů a na nízkou teplotu v troubě usušit.

Připravíme si kávovou směs na vlhčení korpusu nebo sušenek.

Na krém si do vyšší nádoby rozdrobíme tofu, přidáme ostatní suroviny (kromě šlehačky a ztužovače) a dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. V jiné vyšší nádobě si vyšleháme rostlinnou šlehačku (asi 1 minutu na nižší a pak 2 minuty na nejvyšší otáčky). Ztužovač přidávat není nutné, ale krém je pak celkově pevnější.

Moučník zkompletujeme tak, že střídáme vrstvy korpusu (sušenek) a krému: korpus nebo sušenky zvlhčíme studenou kávou, poklademe v jedné vrstvě do vhodné nádoby, překryjeme vrstvou krému, poprášíme grankem s kakaem a tento postup opakujeme do vypotřebení surovin.

Hotový moučník necháme vychladit a odležet.

Tiramisu vegan - recept v PDF