Sirup z rýmovníku a zázvoru
Ostatní
20.11.2022
Suroviny :
asi 30 listů rýmovníku3 oloupané, odpeckované a pokrájené citrony
500 ml vroucí vody
500 g hnědého cukru (nebo 250 g cukru a stéviové sladidlo 50 ml)
75 g zázvoru pokrájeného na drobné kostičky
Postup :
První den pokrájíme citron i rýmovník a přelijeme horkou vodou. Po vychladnutí směs odložíme do chladničky.Po 24 hodinách směs přecedíme do kastrůlku, přidáme cukr a zázvor. Pomalu vaříme za občasného promíchání půl hodiny až hodinu. Slijeme do čistých skleniček. (Sirup můžeme přecedit nebo v něm kousky zázvoru ponechat.) Užíváme při nachlazení nebo jako prevenci. Také lze použít k dochucení na poháry či moučníky.
Sirup z rýmovníku a zázvoru - recept v PDF