Sirup z rýmovníku a zázvoru

Ostatní

20.11.2022

Suroviny :

asi 30 listů rýmovníku
3 oloupané, odpeckované a pokrájené citrony
500 ml vroucí vody

500 g hnědého cukru (nebo 250 g cukru a stéviové sladidlo 50 ml)
75 g zázvoru pokrájeného na drobné kostičky



Postup :

První den pokrájíme citron i rýmovník a přelijeme horkou vodou. Po vychladnutí směs odložíme do chladničky.
Po 24 hodinách směs přecedíme do kastrůlku, přidáme cukr a zázvor. Pomalu vaříme za občasného promíchání půl hodiny až hodinu. Slijeme do čistých skleniček. (Sirup můžeme přecedit nebo v něm kousky zázvoru ponechat.) Užíváme při nachlazení nebo jako prevenci. Také lze použít k dochucení na poháry či moučníky.

Sirup z rýmovníku a zázvoru - recept v PDF