Makovo-tvarohové muffiny

Moučník

23.06.2025

Suroviny :

na 9 kusů menších muffinů/medvídků:
1 vaničkový tvaroh nebo "tofutvaroh" (1 přírodní tofu, 1 lžíce citronové šťávy, 50 ml vody, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku)
1 zralý banán (asi 100 g)
1 polévková lžíce rumu
1 celé vejce
50 g (mletého) máku
3 polévkové lžíce cizrnové mouky
půl lžičky skořice
10 g vanilkového proteinu
špetka soli
kokosový olej na vymazání formiček

rozinky namočené v rumu




Postup :

Banán rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a vejcem. Protein rozmícháme v sypkých surovinách a vše dohromady smícháme. Vymazané formičky plníme do kousek pod okraj. Do každého kousku vmáčkneme do těsta asi 3 rumové rozinky. Pečeme v horkovzdušné fritéze při teplotě 165 °C asi 20 minut, vyklopíme na pečící papír a dopečeme ze spodní strany ještě 5 minut při 165 °C.

Pokud použijeme náhradu tvarohu z tofu, doporučuji tofu dohladka s vodou a pudinkem rozmixovat. Když ještě vynecháme vejce, máme vegan verzi.

Makovo-tvarohové muffiny - recept v PDF