Litý kynutý koláč s drobenkou
Moučník
11.07.2020
Suroviny :
na těsto:300 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 lžička cukru
půl kostky droždí (asi 21 g)
1 vejce
50 g cukru moučka
60 g rozpuštěného a zchladlého másla
špetka soli
1 PL rumu
na drobenku:
100 g cukru
75 g hrubé mouky
60 g másla nebo hery
1 lžička skořice
(75 g mletého máku)
Postup :
Z mléka, 1 KL cukru a droždí rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Ten smícháme s ostatními ingrediencemi na řídší těsto, které necháme v teple vykynout. Mezitím si připravíme ovoce (švestky, meruňky, borůvky, rybíz...) odstopkujeme, případně vypeckujeme a rozpůlíme. Přísady na drobenku ručně promícháme a rozdrobíme.Vykynuté těsto vylijeme na plech s pečíčím papírem a poklademe ovocem. Nakonec bohatě posypeme připravenou drobenkou. Pečeme asi 40 minut při 180 °C.
Tip: Drobenka s přidaným mákem náramně sluší především švestkám.
Litý kynutý koláč s drobenkou - recept v PDF