Chléb s meltou a semínky
Pekárna
13.05.2025
Suroviny :
asi 70 g různých semínek spařených 230 g vroucí vody(10 g melty, dále libovolně: slunečnice loupaná, sezam, konopné semínko a dýňové semínko apod., celozrnné vločky)
100 až 150 g žitného kvasu nebo lievito madre či směs obou přímo ubrané ze skalních zásob v lednici
(samozřejmě neubrané zbytečky kvasů je potřeba okamžitě dokrmit a nechat vzejít, aby bylo příště odkud brát)
150 g další vody
2,5 lžičky soli
450 g mouky (podle nálady či zásob, celozrnné jen asi čtvrtinu celkového množství)
1/3 kostky droždí (asi 14 g)
lžička cukru

Postup :
V nádobě pekárny si spaříme meltu, semínka i vločky a necháme je zchladnout. Pak přidáme suroviny v uvedeném pořadí, zapneme program (2). Zbytek už obstará sama pekárna, jen zadávám možnost tmavší kůrky, aby byl chlebík dostatečně propečený.
Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek.