Zrníčkový chlebík

Pekárna

26.03.2023

Suroviny :

330 g žitného kvásku
240 g vlažné vody
240 g pšeničné mouky chlebové (špaldové, část množství celozrnné pšeničné)
240 g hladké nebo polohrubé mouky (či směs obou)
2 lžičky soli
1/4 kostky droždí (asi 10 g)
1 lžička cukru

cca 70 g zrníček
(tj. asi 7-8 polévkových lžic výběru ze slunečnicových, dýňových, sezamových, konopných, lněných či jiných oblíbených semínek)
vroucí voda na spaření (asi 70 ml)



Postup :

Nejprve si navážíme či odměříme zrníčka podle chuti a zalijeme je převařenou vodou o stejném objemu nebo váze jako jsou suchá zrnka. Promícháme a necháme stát. Pokud si vzpomeneme včas, tak spaříme klidně o několik hodin dříve. Do mísy v pekárně dáme suroviny v tomto pořadí: chlebový kvásek, rozšlehané vejce, sůl, mléko, vodu. Navrch přidáme naváženou mouku a rozdrobený kousek droždí lehce pocukrovaný. Zakryjeme okolní moukou, aby se kvasnice nepřilepily ke stěně nádoby. Necháme asi půl hodiny promíchat a prohnětat. Ke konci hnětení přidáme spařená semínka i s tekutinou v níž byla. (Poté můžeme vyndat hnětací hák, aby se bochník po pečení nepotrhal.) Bez dalšího hnětení necháme cca 1 až 1,5 h kynout a pečeme asi 40 minut. Pozor, při pečení ještě nabývá na objemu! Krájíme vychladlý zubatým nožem. (Celý proces spolehlivě obstará pekárna Panasonic SD 2500, program 2, velikost L, kůrka medium).

Zrníčkový chlebík - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek.