Zelný kváskový chléb

Pekárna

26.03.2023

Suroviny :

300 g aktivního žitného rozkvasu (2 polévkové lžíce kvásku, 160 g vody a 140 g celozrnné žitné mouky)
250 g vody
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g žitné chlebové mouky
50 g celozrnné pšeničné mouky
250 g hladké nebo polohrubé mouky
2,5 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
1 lžička cukru
1/4 kostky droždí (asi 10 g)

150 g nadrobno pokrájeného okapaného kysaného zelí
(a 50 g nadrobno nakrájené slaniny nebo uzeného či klobásky)




Postup :

Nejprve dáme do pekárny rozkvas, vodu, pak mouky, sůl, droždí a cukr. Po částečném promíchání přidáme zelí a uzeninu.
nelekejte se, těsto je více hydratované, tj. lepivější, ale o to větší bude mít pak očka a bude méně hutný.
(Panasonic SD-2500 program 2, velikost XL, kůrka dark a ještě 10 minut ponechat navíc při zavřené pekárně)

Zelný kváskový chléb - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek.