Rakytník v alkoholu
Ostatní
28.07.2020
Suroviny :
čerstvé či zmražené plody rakytníkuhnědý cukr
oblíbený alkohol (rum, slivovice, vodka spíš.)
Postup :
Očištěné plody rakytníku řešetlákového nasypeme do vhodně velkých uzavíratelných sklenic do cca tří čtvrtin, přisypeme cukr a protřepeme. (Dejte podle své chuti, já dávám cca čtvrtinu cukru vzhledem k množství rakytníku, pokud by to bylo málo sladké, můžete vždy přidat.) Můžete nechat 1 až 2 dny v chladu odležet, plody pustí šťávu, cukr se částečně rozpustí a zalít alkoholem až pak. Nebo lze alkoholem zalít ihned. V obou případech tolik, aby byly plody ponořené.Uchovávejte v chladu, občas protřepejte a užívejte po lžičkách (včetně plodů) jako prevenci nebo v době oslabení organismu.
Plody prý mají až 25krát vyšší obsah vitamínu C než pomeranče. Jen pozor na užívání tohoto domácího elixíru před jízdou :-D
Rakytník v alkoholu - recept v PDF