Pečené kuře

Hlavní jídlo

20.10.2015

Suroviny :

celé kuře o váze cca 1,5 kg
sůl
50 g másla
oblíbená směs koření na kuře
(nebo stačí kmín s trochou papriky)



Postup :

Kuře pečlivě omyjeme, osušíme a necháme aspoň hodinu při pokojové teplotě "prohřát". Pak uvnitř i zvenku hojně posolíme a sůl do masa i kůže vmasírujeme. Opět necháme asi hodinku odležet. Pak kuře posadíme na trn speciální mísy na pečení kuřete nebo střed bábovky. Máslo rozdělíme na třetiny, dva dílky dáme pod křídla, poslední díl do horního otvoru.
Posypeme kořením, podlijeme asi 1 cm vody do spodní části a zakryjeme alobalem. Vložíme do vyhřáté trouby na 160 ℃ na spodní a horní ohřev a pečeme hodinku, sundáme alobal, kuře potřeme výpekem a pečeme další hodinu při 140 ℃, opakovaně potíráme. Poslední 10 minut můžeme ještě pustit gril. Před porcováním necháme pečínku čtvrthodinku odpočinout. Podáváme s brambory anebo jen s dobrým chlebem :-)

Pečené kuře - recept v PDF