Mrkvánky

Moučník

19.07.2022

Suroviny :

na 18 menších šátečků:
1 malá mrkev (asi 70 g)
50 ml vody
65 g (rostlinného) másla
130 g celozrnné pšeničné mouky
1 lžička koření (dýňové, perníkové nebo skořice)
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
další mouka na podsypání při rozvalování

na náplň:
oblíbená povidla



Postup :

Suché suroviny smícháme, stranou si rozpustíme máslo. Očištěnou mrkev pokrájíme na kousky a rozmixujeme s vodou (přípradně velmi jemně nastrouháme a smícháme s vodou). Všechny suroviny smícháme, prohněteme a necháme nejméně hodinu odležet v chladu (zabalené proti osychání).
Pak rozválíme na asi 2 mm tenký plát, vykrajujeme a plníme (okraje pevně stiskneme!). Pečeme v horkovzdušné fritéze 5 minut při 160 °C, otočíme a dalších 5 minut dopečeme. Po upečení můžeme pocukrovat.

Mrkvánky - recept v PDF