Jablečnoperníkové muffiny
Moučník
18.04.2023
Suroviny :
na 7 menších muffinů (pro silikonové košíčky) nebo jeden menší dortík:1 strouhané jablko (asi 130 g)
1 malé vejce či jeho náhrada (1 lžíce Vegavajo a 2 lžíce vody)
40 g oleje
40 g mléka
1 lžíce rumu (z naložených rozinek)
1 lžíce rozinek (ideálně předem namočených v rumu)
80 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
40 g strouhaných ořechů (nebo opražených ovesných vloček)
30 g hnědého cukru
1 polévková lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička perníkového koření
(pečící papír nebo kokosový olej na vymazání formy či silikonových košíčků)
na ozdobu při podávání (ale nemusí být):
půl vaničky měkkého tvarohu
trochu jogurtu
1 lžíce třtinového cukru
trochu skořice nebo "tvaroh" z tofu
Postup :
Nejdříve smícháme suché ingredience, pak zvlášť mokré a nakonec obojí smícháme dohromady.Košíčky plníme kousek pod okraj, ještě teplem vyběhnou.
Pečeme v troubě při 180° C asi 30 minut nebo v horkovzdušné fritéze při 160 °C asi 20 minut. Upečení kontrolujeme špejlí.
Na dozdobení jen taroh rozmícháme s jogurtem, cukrem i kořením a můžeme podávat.
Jablečnoperníkové muffiny - recept v PDF