Chléb bez rozkvasu
Pekárna
07.11.2024
Suroviny :
... také by se mohl jmenovat pro sklerotiky (protože občas si zapomenu dát rozkvasit, přestože péct potřebuji, a protože semínka obsahují prospěšné látky, které prý mimo jiné podporují lepší funkci mozku)100 až 150 g žitného kvasu nebo lievito madre či směs obou přímo ubrané ze skalních zásob v lednici
(samozřejmě neubrané zbytečky kvasů je potřeba okamžitě dokrmit a nechat vzejít, aby bylo příště odkud brát)
150 g vody
2,5 lžičky soli
450 g mouky (podle nálady či zásob, celozrnné jen asi čtvrtinu celkového množství)
asi 70 g různých semínek spařených 230 g vroucí vody
(chia, slunečnice loupaná, sezam, konopné semínko, vločky, dýňové semínko apod.) nebo 50 g vícezrznných vloček a stejné množství vody
1/3 kostky droždí (asi 14 g)
lžička cukru
Postup :
Nejdříve spařímesemínka nebo vločky a necháme je zchladnout. Pak do pekárny dáme suroviny v uvedeném pořadí (bez semínek), zapneme program (2) a ke konci míchání přidáme spařená semínka i s vodou. Zbytek už obstará sama pekárna, jen zadávám možnost tmavší kůrky, aby byl chlebík dostatečně propečený.Tip: Pokud místo části semínek použijete mletou meltu, chléb to krásně aromatizuje a bude tmavší.
Chléb bez rozkvasu - recept v PDF
Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek.